Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Събирайте навреме документите си за пенсиониране!

Когато човек е на 22-30 години, все още съвсем не мисли за пенсиониране. Но се оказва, че не е лошо да се грижим за пенсионните си години отрано, като при всяко напускане на работа взимаме нужните документи. Обърнахме се за ориентир и съдействие към г-н Милко Герганов, собственик на счетоводна фирма, която се занимава и с пенсионно осигуряване.

–          Какви документи, свързани с пенси­онирането, трябва да взимаме при напускане на всяко работно място, независимо от нашата възраст?

–          Задължение на работодателя е да издаде УП-2 и УП-3 (удостоверения за пенсиониране), в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението или – в 14-дневен срок от искането на осигуряваното лице. Тези документи са необходими, защото може след време фирмата да фалира, да изчезне като правен субект. Разплащателните ведо­мости трябва да се пазят 50 години по закон, затова ако фирмата приключва своята дейност, трябва да ги предаде в НОИ или да ги даде на своя правопри­емник – нова фирма. Но за да сте спо­койни при евентуално такова развитие на нещата, трябва да си вземете тези два образеца и да ги съхранявате до момен­та на пенсиониране. Трудовата книжка също се оформя задължително.

–          Ако нямаме УП от някоя фирма, тру­довата книжка не е ли достатъчна?

–          В трудовата книжка се отразява само основната заплата и времето, през кое­то работникът е получил трудов стаж. УП-2 показва осигурителния доход и може да се изберат най-подходящите месеци – това дава възможност да се изчисли първият коефициент за пенси­ята. УП-3 доказва осигурителния стаж. Двата документа се допълват и са раз­лични по своето предназначение: ако загубим трудовата книжка, УП доказва стажа. И обратно: ако УП се загуби, правилно оформената трудова книж­ка също може да докаже стажа. Но по отношение на осигурителния доход, трудовата книжка е недостатъчна. За да се изчисли пенсията, се преглеждат всички документи и се изчисляват два коефициента – К1 и К2. Специалист може да ви насочи кой период (от 36 по­следователни месеца) е най-подходящ за основа на пенсията ви. К1 е коефи­циент, който се изчислява от годините до 01.01.1997 – от 15 последните години трябва да се изберат 3 (от 36 последо­вателни месеца). Другият коефициент К2 е от 01.01.1997 г. до момента – в НОИ има информация какъв е осигурител­ният ви доход и се гледа целият период, всички месеци с натрупване. Преце­нява се кой коефициент е по-изгоден и пенсията се изчислява по него.

–          На какво още трябва да обръщаме внимание при напускане?

–          Можете да направите справка в сайта на НАП – там може да провери­те имате ли осигурителни вноски. Ако има пропуски от страна на работодате­ля, трябва да подадете молба в Инспек­цията по труда и оттам ще изискат от работодателя да попълни липсващите осигурителни вноски. И искам да допълня нещо важно: дори да не са направени осигурителните ви вноски, НОИ не отказва да признае трудовия ви стаж, а започва процедура, с която търси парите от работодателя.

–          Как се удостоверява стажът по вре­ме на майчинство?

–          Всичко това е отразено в НОИ: от­разено е и в трудовата книжка, и при работодателя, и в други документи (например ако майката е студентка), акта за раждане на детето…Всички тези документи са достатъчно усло­вие да се признае трудовият стаж по време на майчинството.

–          А необходимо ли е наистина да си купуваме годините, през които сме били студенти, за да ни се водят като трудов стаж?

–          Това вече се преценява, когато дойде моментът за пенсиониране – като се види дали е достатъчен трудовият стаж. Ако не е достатъчен, тогава може да се плати времето на следването.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Събирайте навреме документите си за пенсиониране!

  1. Rex каза:

    Блажени са верващите! След десетина години ще стават бунтове в тая скапана държавица понеже много малко хора ще са направили трудовия стаж за пенсия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *