ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува анална фисура?

Анална фисура – диагноза и лечение

Здравейте, имам дъще­ря на 17 години. Преди една седмица й откриха анална фисура. Появи се като следствие от запека, от който страда. Предписаха й доксипрокт и гентамицин за мазане, но засега няма кой знае какъв ефект. Със запека не можем да се спра­вим, а сега и тази фисура. Какво ще ме посъветвате вие по този въпрос? Какво да предприемем, за да избег­нем операцията, защото не ми се иска детето ми още на 17 години да преживее операция.

Ирина Шинкова – София

анална фисураАналната фисура е чес­то срещано заболяване. Засяга мъже и жени по равно във всички възра­сти. Аналната фисура е най-честата причина за кървене от ануса при деца. Появява се и при 10 на сто от родилките. Но в много от случаите причината наистина е запек. При из­хождане на твърди обемни изпражнения се наранява лигавицата в задната част на ануса, на това място тя е най-тънка и ранима. По-рядко аналната фису­ра може да се предизвика след разстройство с мно­гократни изхождания. В раната се оголват нервни окончания, което причинява нетърпима болка и спазъм на вътрешния анален мус­кул. фисурата не зараства, защото сбитият мускул за­труднява кръбоснабдяването на аналната лигавица. Спазъмът е силно болезнен, подобен на болката при инфаркт.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА?

Специалист извършва преглед на аналната об­ласт. За поставянето на диагноза анална фисура, в повечето случаи не е необ­ходимо вкарване на апарат в ануса.

Може да се наложи аноскопия или анална манометрия.

Болката при хронична анална фисура е различ­на от болката от хемороиди. Тя е много силна и може да про­дължава с часове в продължение на седмици след всяко изхождане. Лечението с мех­леми съдържащи нитрати, калци­еви антагонисти е с доказан поло­жителен, ефект, но с рецидиви до 50% от пациентите. Най- ефективното лечение спо­ред медицинската наука е отпускане на влакна на вътрешния анален мус­кул, с което се премахва спазъмът и се подобрява кръвоснабдяването. С тази оперативна процедура хро­ничната анална фисура не само зараства завинаги, но се премахват и условията да се появи отново. Има и други лечебни методи, но засега нито един не показва превъзходство над оперативната корекция.

Дали е възможно из­вършването на процедура­та без приемане в болница, се преценява при първичния преглед, като се вземе предвид и желанието на па­циента. По-често процеду­рата под локална анесте­зия се извършва при жени и пациенти без наднормено тегло. Анатомичната и психическа индивидуал­ност на всеки човек са от значение за това с каква анестезия ще се проведе лечебната процедура.

За съжаление повечето пациенти се лутат и се опитват със собствени сили да намерят най-под­ходящото лечение, поради страхове, които често са неоснователни. Използ­вайки различни мехлеми, удължават страданията си и отлагат същинското лечение. Хроничната анал­на фисура не е от заболя­ванията, които се носят цял живот, заболяването може да се излекува напъл­но, но с помощта на добър специалист.

АПРОПО!

Оперативното лечение на хроничната анална фисура е световен стандарт и се прилага при неуспех на лечението с мехлеми и кремове, фисурата зараства трайно и се излекува завинаги в 95% от случаите, процедурата се нарича левостранна сфинктеротомия. Представлява отпу­скане на влакна от вътрешния анален сфинктер, които са ненормално свити. Може да се извърши както под местна упойка – амбулаторно, така и в болница с обща венозна анестезия. Продължител­ността на процедурата е около 10 минути. При амбулаторно извършване пациентът може ведна­га да си отпътува, за препоръчване с друг шофьор. След обща анестезия е препоръчително една вечер престой в болницата за наблюдение.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Как се лекува анална фисура?

  1. marinela каза:

    NAPRAVIH OPERACIQTA,VSI4KO BE NARED NESAM O4AKVALA 4E TOLKOVA LESNO I BEZBOLEZNENO SHTE MINE VSI4KO,SAMO DETO NQKOLKO DNI SLED TOVA MNOGO ME BOLESHE TAZA KOSTITE NA TAZA KAZAHA MI 4E E OT UPOIKATA KOQTO BESHE MESTNA I NAISTINA SLED SEDMICA MOJE BI I VSI4KO OTSHUMQ,SEGA DVA MESECA SLED TOVA NQMAM PROBLEM

  2. Jasmina каза:

    Направих операция от анална фисура след операцията имам нетърпими болки на врата казаха ми че е от упойката но никои не ми казва колко време ще продалжи и дали е нормално (упоиката която използваха се казва спинална.)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *