ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имаш комплекси – Hяколко начина да ги преодолееш

Мислите си, че сте грозни, не харесвате определени черти в характера си, подценявате се. Как да се освободите от тези комплекси, за да не ви пречат?

Нека предположим, че току-що сте започнали нова работа и се притеснявате, че няма да се справите с възложените ви задъл­жения. Въобразявате си, че нямате нужния опит и са ви необходими още знания. За да* се окуражите, използ­вайте положителното мислене. Това е проверен метод, който се препоръчва от психолозите на несигурни в себе си хора. Базира се върху трансформация на лошите мисли в добри.

Открийте своите плюсове

Вземете лист хартия и го разделете с от­весна черта. От лявата страна запишете положителните си качества. От дясната попълнете всички мисли, които ви ид­ват наум по повод на тези ваши умения. Например отляво изброявате: „Талант­лив/а съм, бързо усвоявам новите неща, мога да се справям с трудностите.“‘ След това отбелязвате от дясната страна: „Трябва да съм внимателен/на, защото има много неща, които не знам в новата си работа.“ Препишете оптимистичното разсъждение от лявата страна 7-10 пъти, като всеки път отдясно дописвате раз­личен коментар. Към края на първия ден листът ви ще бъде изпълнен с много полезни препоръки, свързани с опасе­нията и страховете ви.

Поддържайте самочувствието си

На следващия ден изберете друга опти­мистична мисъл. Наблюдавайте как се променят реакциите ви, които запис­вате от дясната страна. Те постепенно ще звучат все по-уверено и сами ще се убедите, че не сте неудачници, а по-скоро човек с късмет. Постепенно ще забележите, че ако правите в продъл­жение на седмица това упражнение за повишаване на увереността в собстве­ните сили, вашият страх от работата ще отстъпи място на положителната ви нагласа. Все повече от коментари­те ви от дясната страна на листа ще звучат така: „Това съвсем не е толкова трудно за постигане.“ Ще започнете да оценявате силните си страни и ще има те повече вяра в себе си. Такова подхранване с позитивни мисли ще ви помогне да се промените не само в про­фесионално отношение, но и да станете по-самоувере­ни в личен план. Търсите любовта? Забравете из­речението: „Никога няма да намеря подходящ пар­тньор.“ Вземете си лист и запишете: „Съвсем скоро до мен ще се появи чове­кът мечта.“ Можете да си повтаряте това твърдение наум, докато пътувате в автобуса, докато готвите или миете чиниите. Пози­тивното мислене може да промени живота ви.

Заслужавате похвала

Комплексираните хора са готови омаловажават успехите си. Когато се справят с някое начинание, казват, че това е по случайност, или приписват заслугите си на други. Опитайте се да бъден справедливи към себе си. Твърдите, че не умеете добре да приемате гости и да  организирате партита? Но нали току-що сте приготвили великолепно посрещане и всички са останали очаровани! Констатирайте този факт с израз на признателност към себе си. Можете да направите и следващата крачка – наградете заслугата. Купете си някоя дреболийка за която сте  мечтали отдавна.

Кое обичате в себе си?

Опитайте се съвсем чес­тно да си отговорите на този въпрос. Важно е да отделяте поне също толкова време на своите положителни качества, колкото израз­ходвате за размисли по недостатъците си. Ако не се харесвате заради по-широката си талия, забележете колко добре са оформени гърдите ви или колко са прави краката ви. Не ви върви в работа­та? Но може би за смет­ка на това сте чудесна майка и съпруга? Когато поразмислите добре, трябвало да намерите в себе си доста положителни черти. Струва си да си спомните за тях, когато ви е зле, и да опитате да се усъвършенствате.

 

 

Супер его

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *