Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Втори шанс за бременността

Да очакваш бебе след преживян спонтанен аборт е като да попаднеш в сърцето на ураган. Емоциите те връхлитат с огромна сила, а ние ти подаваме ръка за следващите 9 месеца.

Щастлива сега, а в следва­щата минута потънала в сълзи, изплашена и нещастна. Съвсем нор­мални вълнения, като се има предвид страхът ти, че историята може отново да се повтори и при тази бременност. Не забравяй, че не си сама. Ако по време на бременността някои жени изпитват нуждата да говорят открито за чувствата си и отминалите прежи­вявания, то други се опитват да оста­вят горчивия опит назад в историята. Важно е да се справиш с емоциите си и отново да се чувстваш добре. Ние ще ти предложим няколко съвета, ко­ито могат да помогнат.

СПОНТАННИЯТ АБОРТ – ФАКТИТЕ

  • Според статистиката дори след 3 последователни спонтанни аборта шансовете за успешна бременност са около 60%.
  • Не си сама – една от всеки че­тири бременности в световен мащаб завършва със спонтанен аборт.
  • Причината за повечето спон­танни аборти са генетични аномалии. Най-често това са количествени и качествени нарушения на хромозомите в клетките на ембриона. В ре­зултат на нарушената гене­тична програма развитието на зародиша спира и той става нежизнеспособен.
  • Някои спонтанни аборти могат да се случат напълно безсимп­томно (без кървене или болка) и да се установят едва при ул­тразвуков преглед.

Преживей миналото

Знам, че може би ще ти е трудно, но се опитай да приемеш тази бременност като съвършено ново преживяване. Нормално е да се връщаш в спомените си и да мислиш за бебето, което си мо­жела да имаш. Това е неизбежно. Съв­сем разбираемо е, че през по-голямата част от бременността ще си неспокойна, но след като преминеш през всеки от ключовите моменти (първия ехограф, първото движение), ще започнеш да се чувстваш по-уверена и спокойна. Голяма част от спонтанните аборти ня­мат конкретно медицинско обяснение. Опитай да се фокусираш върху факта, че нещастия се случват на всеки, но това не значи, че същият сценарий ще се повтори и при следващата ти бре­менност. За някои действа успокояващо четенето на истории на други жени, преживели същото като тях (в списания или интернет форуми). Може би твоята лична психотерапия е заключена в осъзнава­нето на периода от бре­менността, през който си загубила бебето си, и неговите характерни особености? Поговори с акушер-гинеколога, за да изтриеш от мислите си бъдещите страхове.

Добрите новини не винаги идват бързо

Обикновено повечето жени изчак­ват до 12 г. с., преди да съобщят на близки и познати за щастливото им очакване. Твое е решението дали да се придържаш към това неписано правило или не. Ситуацията е малко като в „Параграф 22″ на Дж. Хелър. Изчакването до 12 г. с. означава, че си прескочила до голяма степен риска от спонтанен аборт, но пък запазвайки тайната си, пропускаш възможността да помолиш за помощ, когато се по­чувстваш отпаднала или ти се гади. Някои жени от суеверие изчакват да отмине периодът, през който се е слу­чил първият им спонтанен аборт, и едва след това съобщават на другите. Решението е само и единствено в тво­ите ръце (и сърце). Сподели новината тогава, когато се почувстваш готова.

Потърси подкрепа

Ако се почувстваш притеснена, би могла да се срещнеш с гинеколога си и извън редовните дати за преглед. Дали обаче допълнителните ултра­звукови изследвания наистина ще ти помогнат? Прекаляването с тях може излишно да засили притесненията ти, защото ултразвукът позволява бърз поглед към нероденото бебе в кон­кретния ден, но никога не може да се отгатне как ще е то утре или вдруги­ден. В резултат ще искаш още и още… Може би ще ти е от полза, ако пого­вориш с други жени, които са минали през същото изпитание като теб и ко­ито вече се радват на здрави и усмих­нати бебета.

Потърси опора в любимия си

Лесно е да забравиш как се е чувст­вала половинката ти, но той също е страдал (и вероятно все още страда) от загубата ви. Затова е важно да се подкрепяте един друг. Имай предвид, че за него може да е трудно да говори за чувствата си. Някои мъже смятат, че обсъждането на страховете и трево­гите им може да предизвика излишен стрес в бременните им половинки. Вероятно за него ще е по-лесно да поговори за това с някой друг (ваш приятел или близък роднина). Ако установиш, че един от двама ви из­питва силната нужда да говори за бременността ти, а другият се опитва да преглътне горчилката на спомените и страховете, признайте различията си, преди това да се е превърнало в голям проблем. Помоли любимия мъж да те придружава по време на прегледите в женската консултация. Вероятно ще ти е трудно да се върнеш отново на местата, които асоциираш с преживяния спонтанен аборт.

Не мисли за най-лошото

Ако си забелязала слабо кръвотечение или си изпитала лека болка, не изпа­дай в паника. Заложи на сигурното – потърси акушер-гинеколога си и оста­ви на него да прецени дали има при­чина за тревога.

  • сп. „Моето дете”

 

 

 

Спонтанния аборт – същност и видове

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *