Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се намали рискът от инфаркт и инсулт?

Здравейте, кога се препоръчва прием на ниско дозирана ацетилсалицилова киселина? При кои заболявания е противопоказано да се приема?

Антон Георгиев – Велико Търново

Ацетилсалициловата киселина е позна­та на всички като средство за облекчаване на болката и лек срещу висока температура и настинка. Тя обаче има и други ползи за здравето. Приемана в значително по-ниски дози – най-често по една таблетка от 100 мг. всяка вечер – ацетилсалициловата киселина се използва за предпазване от сьрдечносьдови и мозъчносьдови инциденти. Проучва­ния показват, че при продължителен прием на ниски дози ацетилсалицилова киселина рискьт от инфаркт и инсулт намалява с около 25 процента. Лечение с ниски дози ацетилсалицилова киселина се прилага за първична и вторична профилактика на сърдечносъдови инциденти. Към групата на пациентите с висок сърдечносъдов риск, които се. нуждаят от вторична про­филактика, принадлежат хора, страдащи от остър инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, нестабилна или стабилна ангина, прекаран инфаркт или инсулт, мозъчна исхемия, периферна артериална болест, предсърдно мъждене и диабет.

Европейското дружество по кардиология препоръчва редовно приемане на ниски дози ацетилса­лицилова киселина (75-150 мг на ден) на всички пациенти, които се нуждаят от вторична профилак­тика, ако няма противопоказания за приема и. Прием на ниски дози от този медикамент се препоръчва от лекарите и за първична профилактика на сърдечно­съдови инциденти. Особено е полезен при пациенти, които не са преживели инфаркт или инсулт, но начинът им на живот и здравословното им състояние се определят като високорискови. Фак­торите, които допринасят за увеличаване на риска от сърдечни заболявания, са възраст, пол, тютюнопушене, повишено артериално налягане, повишен холестерол и наличие на диабет.

ВНИМАНИЕ!

Наред с очевидните ползи от приема на та­блетките за протекция на сърцето обаче има и сериозни рискове, свързани с развитие на язва на стомаха и дванадесетопръстника и тех­ните усложнения като кървене и перфорация.

Пациентите, които приемат продължително таблетките за сърдечна протекция, могат да получат оплаквания като парене, киселини, болки зад гръдната кост. Тези симптоми могат да бъдат индикатор за развитие на язва на стомаха.

Проблеми със сърцето

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *