ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Доц. Стефка Петрова, национален консултант по хранене: Ядем 3 пъти повече сол – затова сме шампиони по инсулти!

„Не сипвай сол в здравето си“ – това мото са дали в Министерството на здравеопазването за наслов на кампанията за ограничаване на употребата на сол в България. В рамките на кампанията  в 19 града ще станат домакини на различни информационни събития. Основната цел е хората се информират колко много сол се консумира в традиционния ни начин на хранене и какви сериозни вреди нанася това на нашето здраве. Според статистиката бъл­гарите са втори в света по консумация на сол с 14-18 г. на човек на ден, и първи в ЕС по смъртност от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти. Двете неща със сигурност са свързани, категорични са специалистите.

–          Доц. Петрова, колко сол яде българинът?

–          Българското население по традиция яде много солено. За съжаление ние сме един от наро­дите, които консумират най-много сол в света. Преди десетина годи­на имахме съвместно проучване с Кеймбриджкия университет, в рамките на което изследвахме изхвърлянето на натрий в 24-часова урина. Това е най-точният метод за определяне на количеството приета сол, защото основната съставка на готварската сол е натрий. Този елемент е свързан и с всички здравни рискове, породени от излишно големия прием на сол. Та в рамките на това изследване се оказа, че обхванатата популация – това беше във Варна и Варненска област – приема по около 14-18 г сол на ден. Препоръките за количество, което не създава риск за здравето, са 5 до 6 г. Световната здравна организация препоръчва 5 г, Европейският съюз и САЩ- 6 г. Но по принцип потребностите на човека са още по-малки – движат се според възрастта и при децата са около грам – грам и половина, а при възрастните – 3,75 г сол на ден.

–          Това, че надхвърляме нормата три пъти, как се отразява на здравето ни?

–          Най-вече в повишаване на кръвното налягане. А то е ОСНОВНИЯТ РИСКОВ ФАКТОР ЗА МОЗЪЧНИЯ ИНСУЛТИ за сърдечния инфаркт; за аневризмата на съдовете; може да доведе до сърдечна недос­татъчност, до нарушение във функциите на бъбреците или бъбречни камъни; при хора с ди­абет може да доведе до сериозни сърдечно-съдови проблеми. В България хипертонията е много разпространена. Повече от 50% от хората над 25 години у нас са с повишено кръвно налягане, тоест диастола над 80, систола – над 140. С много голяма честота са и последствията, свързани с високото кръвно. Във всички страни на ЕС сърдечносъдовите нарушения – инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност – беле­жат намаляване. Ау нас запазват изключително високата си често­та. Едно сравнение, направено от Европейската комисия през 2008 г., поставя България на първо място в ЕС по смъртност от мозъ­чен инсулт. Тези последствия се дължат и на високата консумация на сол.

–          А как може да се възпита цяла нация да яде по-безсол­но?

–          Можем. Не трябва да става изведнъж, защото рязката про­мяна във вкуса на храната не е приемлива и хората просто няма да я консумират. Затова трябва стъпка по стъпка, постепенно да се намалява количеството на солта в готовите храни, които купуваме, и в ястията, които приготвяме. Нашите проучвания са показали, че ос­новните източници на сол за българите са хлябът и тестените продукти. Ние сме хляб-консумираща страна и хлябът, който се намира на пазара, обикновено съдържа 1,5-2 г сол на 100 г. Това са 2-3 филийки. Така че има хора, които ПРИЕМАТ ДНЕВНАТА СИ НОРМА САМО ОТ ХЛЯБА.

А къде остава солта от сире­нето, което е много солено – обик­новено солта е 3,5% в българското сирене. А солени са и нашите месни продукти, имаме и много солени подправки. На второ място след хляба като източник на сол са домашните ястия. Така че трябва, от една страна, да научим хората, когато готвят вкъщи, да «I се стремят да намаля: второ – вече работим с производи­телите да намаляват солта в гото­вите храни. Третата фокусна група на кампанията са заведенията за обществено хранене. Знаете, че когато работим, се храним извън дома, храненето навън вече стана стил за много млади хора, така че това също е фактор за високата консумация на сол.

–          За какъв период от време може да се постигне ефект върху здравето при намаля­ване на приета на сол?

–          Във всяка възраст има ефект. Има проучвания, които доказват това. Изчислено е, че ако постиг­нем намаляване на консумацията на сол с 16% за 4 години, това ще донесе видим ефект върху здравето, ще се намали същест­вено рискът от сърдечносъдови заболявания.

Не сипвайте сол в здравето си:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *