Внимание: Чернодробната стеатоза преминава в стеатозен хепатит и цироза

Преди 2 седмици при ехографско изследване ми бе установено наличие на чернодробна стеатоза. Аз самият нямам оплаквания, но искам да попитам опасно ли е това и каква диета трябва да спазвам?

Никола Илиев – 56 год, Монтана

Чернодробната стеатоза е често явление. Тя е резултат на метаболитно нарушение, което след отстраняване на причиняващите го фактори по принцип е обратимо. Ако обаче това не стане, стеатозата на черния дроб преминава в стеатозен хепатит , а по-късно – в стеатозна чернодробна цироза. Ето защо е толкова важно нейното своевременно и ефективно лечение. Причините за възникване на чернодробната стеатоза са многобройни : хроничен алкохолизъм, захарна болест, затлъстяване, грешки в храненето –прехранване или хронично белтъчно недохранване,болести на червата, ендокринни нарушения. Много често се наблюдава съчетано действие на няколко фактора, но безспорно ролята на хроничния алкохолизъм е най-голяма.

Диетата трябва да бъде рационална, богата на витамини, хипоенергийна по принцип. Отстраняват се тлъстите храни-мас, лой, масло, сланина, мозък, вътрешности. Използват се масла от растителен произход – слънчогледово, царевично, маслинено. Избягват се захарите и особено концентрираните като захар, мед, различни видове сладкиши. Предпочитат се не сладки плодове и зеленчуци с повече целулоза в тях. Напълно се забранява алкохолът под каквато и да е форма .

За лечение се използват съвременни хепатопротективни средства, чиито вид и доза се определят от лекар.

Д-р Таня Колева е GP, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/647-243.


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно » Народна медицина » Специалисти » Черен дроб и жлъчка

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Нe е тайна, а и непрекъсна­то се говори за това, че през последните години значително се увеличи количе­ството мазнини в храната ни, ко­ито черният дроб просто не успява да преработи. И те засядат вътре в него. Ситуация­та се задълбочава и от това, че с всяка година все по-малко се дви­жим. Наред с из­лишните калории бързо се стига до затлъстяване. Ако наднормените ви килограми са по­вече от 10, може със сигурност да се твърди, че мастните клетки са се натрупали не само под кожата, но и в черния дроб. Днес от хепатоза страдат от 10 до 25 на сто от насе­лението на разви­тите страни, и то най-вече хората с наднормени кило­грами. 90 на сто от тях страдат от затлъстяване на черния дроб. [...]

    Коментар by Как се стига до затлъстяване на черния дроб? | Лекува нет — 19.04.2012 @ 12:48

Напишете коментар


Още по темата

ЛЕГАЛОН / LEGALON

ЛЕГАЛОН е лекарствен продукт на растителна основа, предназначен за терапия на черния дроб при отравяния (без остри състояния), чернодробна цироза и хронични възпалителни процеси в черния дроб. Подходящ за поддържащо лечение в дългосрочен план. Оздравителният ефект се очаква от компонента силимарин, който се съдържа в белия трън.

Ето кое кафе пази черния дроб!

Кафето е изключително полезно за черния дроб, като е добре ароматната напитка да се приема от две до три чаши дневно.

Алкохолът и мазнините водят до затлъстяване на черния дроб

Знаете ли, че без черен дроб можем да преживеем само ня­колко часа.

Чернодробна цироза (свиване на черния дроб)

Често болните не забелязват никакви симпто­ми.

Болестите, които ни правят агресивни

При всички случаи пристъпите на агресия – ваши или на ваш близък – налагат коментар от специалист. Не отлагайте срещата с него: агресивните изблици могат да са сигнал за поне 6 опасни заболявания!

Как да се лекуваме в сезона на тиквите (1)

Компотът от тиква помага при прилошаване и токсикоза. Тази рецепта ще заинтригува бъдещите майки, които в началото на бременността си имат неприятни моменти с прилошаване, гадене и позиви за повръщане. Компотът от тиква може да се похапва без ограничения, подсладен с мед или захар.

Как народната медицина помага при цироза

Цветове от глухарче се насипват в емайлиран или стъклен съд, после се покриват с един сантиметър слой захар. Оставя се под капак за 1-2 седмици, след което се пресова. Изцеденият “мед” се използва вместо сладко или конфитюр в неголеми дози.

Тиквата лекува от цироза до безсъние

С нейна помощ може да се облекчи и лекува такова сериозно заболяване като цирозата. Народното лечение предвижда употребата на 500 грама варена или печена тиква, или половин чаша сок от сурова – всеки ден, в продължение на три месеца.

Важно! Безплатен тест открива хепатит С!

Ето как лакомията съсипва черния ни дроб!

Бял трън за лечение на черен дроб

Най-добрият лек, който расте в природата, срещу всички меланхолични заболявания

Как се развива цирозата?

Цирозата се развива при алкохолици със „стаж”, не по-малък от 8-10 години, такива, които ежедневно употребяват твърд алкохол. Раз­бираме, има и други причини, поради които може да заболеете от цироза.