ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво още трябва да знаем за диабета?

Според най-новите проучвания се оказва, че най-важното за диабетиците е организмът да получава точно необходимото количество въглехидрати, а не да се лишава от тях, както се смяташе досега. Ето и други важни подробности за това заболяване.

1. Диабетът тип I се предава по наследство

Да, наследствен е само диабе­тът тип I, а броят на болните е 5-10% от всички случаи на заболелите.

Диабетът от тип II (90-95% от всички случаи) е следствие от много причини, сред които:

► Възрастта. Първата вълна на заболеваемост от диабет втори тип се наблюдава след навърш­ване на 40 години, а пикът се отбелязва при тези, които вече са минали 65 години. През това време при много хора се развива атеросклероза, най-вече на тези кръвоносни съдове, които под­хранват задстомашната жлеза. Диабетът и атеросклерозата много често вървят заедно.

► Наднорменото тегло. Кол­кото по-висок е индексът на телеснамасана човека, толкова по-голяма е вероятността да заболее от диабет тип II.

► Хипертонията. Затлъстява­нето, хипертонията и диабетът са неизменна „тройка“, която върви най-често заедно.

► Наследствеността. Лекари­те казват, че диабет втори тип често се среща при членове от едно семейство и „по-охотно“ се предава от поколение на по­коление или през поколение, ако се съчетаят генетичните особености с външни факто­ри – наднормено тегло, ниска двигателна активност и т.н.

► Особеностите на бремен­на. Жена, която роди голямо бебе, с тегло повече от 4 кг, често се разболява от ди­абет. Високото тегло на плода означава, че през периода на бременността на бъдещата майка й се е повишавала захарта в кръвта. Спасявайки се от това повишаване, задстомашната жлеза е изработвала излишно количество инсулин. И като следствие – нараства теглото на детето. Детето може да е напълно здраво. Майката обаче е потенциален диабетик, дори ако изследването на кръвта не го показва. Дете, родено с по- малко тегло – например недо­носено, също е потенциален диабетик, защото се е появило на този свят с незавършено оф­ормяне – съответно и задстомашната му жлеза не е готова за натоварванията, които я очакват през живота.

Затлъстяването е причина за диабета, а не обратното

Доскоро се смяташе, че заболелите от захарен диабет много напълняват. Всъщност, вярно е точно обратното: затлъстяването е причината, а диабетът – почти винаги е следствие. Повече от две трети от затлъстелите хора неизбежно заболяват от диабет. И на първо място са тези, които имат т.нар. „захарни фигури“ – т.е. тлъстините са се натрупали по талията, в областта на корема. Мазнините отвън и отвътре по корема изработват хормони, които провокират развитието на диабет втори тип.

2. Не се страхувайте от инсулина!

Не бива да се боите, ако са ви назначили лечение с ин­сулин. Инсулинът е огро­мно благо за много болни, жизнена необходимост, компенсация за това, че ор­ганизмът не може сам да го произвежда.

3. Диабетикът не е инвалид

Страшен е не самият диабет, опасни са неговите усложне­ния, най-вече сърдечносъдо­вите заболявания. За щастие, в днешно време болните от диабет получават лекарства, които не само осигуряват инсулин на организма, но и защитават от усложнения. Съществуват чудесни пре­парати и ако се комбинират точно, те помагат много на задстомашната жлеза. На­пример специални инжек­ции с удължено действие. Освен това е разработена помпа, подаваща инсулин подкожно.

4. Това, че диабетикът не трябва да яде бонбони, хляб и макарони, е вече отхвърлено твърдение

Ако не доставяме на организ­ма си необходимите въглехи­драти, показателите на кръвта не само че няма да спаднат, на­против, ще се покачат. Ще има и редица други усложнения. Въглехидратите трябва да за­емат 55% от нашето меню. Без тях показателите на захарта ще скочат, диабетът може да стане неконтролируем, ще се развият усложнения, депре­сия… Световната ендокрино­логия лекува диабета по нов начин. Менюто на пациента е така изчислено, че той да получава всички хранител­ни вещества – белтъчини, мазнини и най-важното – въглехидрати, във физиоло­гични пропорции. И още: да се поддържа необходимото ниво на захар в кръвта, за да не се стига до остри ситуации – например рязко понижаване, т.е. хипогликемия. Или пък повишаване – хипергликемия. По-скоро следва да се ограни­чат животинските мазнини. А въглехидратната храна – точ­но обратното, трябва посто­янно да присъства в менюто и да бъде разнообразна. Само че диабетикът я превръща в енергия с помощта на ле­карства. И в двата случая за предпочитане са не простите, или т.нар. бързи въглехидрати (захарта и захаросъдържащите продукти), а сложните въглехидрати – булгур, хляб, картофи, макарони.

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Истини и заблуди за диабета

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *