ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 начина за превенция на високото кръвно

Високото кръвно налягане е една от най-големите заплахи за здравето ни. Милиони страдат от него. Но има начин да го държим в нормалните му граници. А защо е толкова важно да го снижим? Защото иначе рискът от инфаркт и инсулт нараства неимоверно. Предлагаме ви няколко начина, които са по-лесни, отколкото си мислите.

Въздържайте се от солта

Солта задържа водата в организма. По­вечето вода увеличава и обема на кръвта. А колкото повече кръв преминава през вени­те, толкова повече налягане е необходимо. Освен това солта стимулира образуването на плаки, които стесняват кръвоносните съдове. А когато кръвоносните съдове са по-тесни, това означава по-високо кръвно налягане. И то напада и атакува стените на кръвоносните съдове.

Какво да правим: Не слагайте никога допълнително сол на яденето. Вместо това използвайте пресни подправки. Ограниче­те се с покупките на продукти, в които има „скрито“ количество сол – хляб (продава се и безсолен), колбаси, сирене. Купувайте си минерална вода с ниско количество на натрий, по-добре пийте вода от чешмата. Вземете си и калиева сол.

Мерете си редовно кръвното

Високото кръвно налягане „не боли“. За­това често се открива чак след години.

Какво да правим: При всяко посещение при лекар искайте да ви премерят кръвното. Ако се открие поне веднъж, че имате високо кръвно налягане и дори ви дадат да пиете лекарства, трябва да го мерите по два пъти на ден вкъщи. Купете си апарат, който мери горе на ръката, тези прибори са по-добри от другите, кои­то измерват кръвното на китката на ръката. Запомнете: преди да си премерите кръвното налягане, починете си 5 минути седнали. Ме­рете кръвното и на двете си ръце. Взимайте за актуални по-високите стойности. 120 на 80 е нормалната стойност за кръвното налягане. Ако имате над 140/90, се налага лече­ние с медикаменти. При стойности под 150/90 може да опитате да снижите стойностите на кръвното си, като водите по-здравословен начин на живот. Ако обаче стойностите не спаднат, трябва да отидете на лекар, за да ви предпише лекарства.

Не пушете

Всяка цигара съдържа повече от 400 отров­ни вещества. Те за кратко време (за секунди) стесняват кръвоносните съдове, правят го и дългосрочно, при което предизвикват плаки по кръвоносните съдове и оттам стимулират и развитието на атеросклерозата.

Какво да правим: За съжаление едно про­учване сочи, че само 5 от всеки 100 пушачи успяват сами, без помощ, да спрат цигарите. Затова потърсете помощ, най-добре от вашия лекар. Може да се запишете на програма за отказване от пушенето.

Разградете стреса

Стресът, гневът и постоян­ното напрежение активират т.нар. нерв на стреса, симпатикуса (дял на вегетативната нервна система). Той пък пови­шава кръвното налягане.

Какво да правим: Наложете си да казвате „не“, когато нещо ви дойде в повече. Изучете техника за релаксиране, например авто­генния тренинг. Или се запишете на йога или тай-чи. Провеждат се много такива курсове. Важното е да намерите начин да се освободите от стреса.

Намалете наднорменото си тегло

Високото кръвно налягане често е при­чина за сърдечния инфаркт. Същото предизвиква и наднорменото тегло. Ако имате и двете, тогава съществу­ва изключително висока опасност от инфаркт. Освен това излишните тлъстини притискат кръвоносните съдове и ги стесня­ват. Всяко свалено кило е от полза!

Какво да правим: Движете се повече, когато можете и колкото можете. Намалете консу­мацията на мазнини и захар. Вечер хапвайте само зеленчуци с риба или постно. Не яжте хляб!

Яжте здравословно

Не забравяйте, че животинските и индус­триалните мазнини (съдържат се в готовите ястия и фаст фууд) се отлагат по страните на кръвоносните съдове и ги стесняват. В такъв случай сърцето е принудено да помпа по-силно. Така пък се повишава кръвното налягане. За щастие, има и продукти, които чистят кръвоносните съдове и намаляват кръвното налягане.

Какво да правим: Яжте достатъчно зеленчу­ци, плодове, ядки и риба. Ограничете консума­цията на месо, колбаси, продукти, произведени от бяло брашно. Не консумирайте сладкиши и консервирани сокове.

Спортувайте

При упражняване на някакъв спорт кръ­воносните съдове се разширяват. Освен това се активира парасимпатикусът – наричан още антистрес нерв. По-този начин се намалява и кръвното налягане.

Какво да правим: Най-добре е да тренирате три пъти седмично по 45 минути бързо хо­дене, плуване или каране на колело. Много важно е да се движите повече и в ежедневи­ето – разхождайте си, ходете пеша на работа. Съвет: купете си крачкомер. Ще успеете ли да направите необходимите 1000 крачки на ден?

  • сп. „Здравен журнал”

 

 

Високото кръвно състарява с 5 години кръвоносните съдове

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *