ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заекването е вид невроза

Интересува ме защо внукът ми заеква. В на­чалото, когато започна да говори, не заекваше. След това изведньж забелязахме, че това се случва. Без при­чина. Кажете ми защо се случва това?

Петър Петров – Варна

Възможно е едно дете да започне да заеква без причина, но това се случва много рядко. И за това да заеква вашият внук има причина, но вие вероятно сте пропуснали да я забе­лежите. Има няколко вида заекване в зависимост от това дали е наследствено обусловено, или се дължи на някаква психотравма, за която близките не винаги могат да знаят. Статис­тиката показва, че почти 80 на сто от децата заекват поради някаква психическа травма. Случва се децата да го правят само за да нака­жат родителите си заради лошото им отношение към тях или за това, че са прека­лено властни и амбициозни. Заекването трябва да се лекува веднага след като бъде забелязано, защото иначе може да остане за цял живот. Добре е с лечението да се захване логопед, но в някои от случаите може да помогне и психотерапевт. Аз съм се занимавала с дете, което заеква само пред ро­дителите си, защото виж­да, че те много се дразнят от това негово поведение. Най-трудно за лечение е наследственото заекване, защото е наследена склон­ността към заекване, а не самото заекване. При всички случаи родителите трябва да се заемат с лечението заедно с логопеда. Детето трябва да изговаря думите бавно, да ги повтаря по няколко пъти. През цялото това време трябва да вдиш­ва през носа и да издишва през устата, докато казва изреченията.

 

Психологът Еленко Ангелов говори за заекването:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *