ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Заблудите относно причините за безплодието

Според статистиката, около 20% от хората се сблъскват с проблеми, свързани с безплодието или друг подобен проблем при желанието да имат деца. По различни причини тази тема винаги е била нелека за консултиране и мнозина разчитат на приятели и близки, за да установят причините за проблема.

Кои са всъщност най-разпространените заблуди относно причините за безплодието и каква е истината зад тях. Ето нашият опит да ги определим:

Заблуда №1:  ако 3 месеца не мога да забременея, значи имам стерилитет

Не, не и не. Само по филмите двойките имат бебе от първия опит. Е, и в действителност се случва, но сравнително рядко. Лекарите обясняват, че настъпването на бременност от първия опит, в нормални условия, когато всичко е наред, става в 25% от случаите.

Причините може да са най-различни: овулацията не е по едно и също време при всеки цикъл, яйчникът не винаги отделя яйцеклетка, не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди, сперматозоидите не стигат навреме до целта и т.н. Въпреки всичко това, при желание за бременност и нормални полови контакти, се смята, че до една година настъпва бременност.

Заблуда №2: от безплодие страдат предимно жените

Мъжете могат да страдат в еднаква степен от безплодие, както и жените. Доста са случаите, когато след раздялата на бездетната двойка, жената скоро забременява от друг мъж, а бившият съпруг няма деца и от други жени.

Заблуда №3: безплодието се предава по наследство

Ако жена от вашия род страда от безплодие или дълго време не може да забременее, това съвсем не означава, че проблемът е генетично обусловен. Всеки конкретен случай трябва да се разглежда индивидуално.

Заблуда №4: несъвместимостта в кръвните групи на партньорите пречи на забременяването

Всъщност не може и да става дума за несъвместимост на самите кръвни групи. Несъвместимостта на резус факторите може да влияе не на зачатието, а на износването и здравето на бъдещите деца (и то в никакъв случай не винаги!).

Заблуда №5: от безплодие страдат само тези, които преди не са имали деца

На специалистите е добре известен проблемът за т.нар. вторично безплодие, когато след раждането на едно или няколко деца не настъпва нова бременност поради едни или други причини.

Заблуда №6: ако жената няма оплаквания и гинекологът не открива проблем, тя не страда от безплодие

Може да са налице скрити здравословни проблеми, които лекарят не е в състояние да открие по време на първичния преглед, но които да влияят например на проходимостта на маточните тръби.

Заблуда №7: проблемите с месечния цикъл могат да бъдат причина за безплодието

Болезнените или нередовни менструации не са свързани с фертилността (възможността за зачатие). Те са по-скоро признаци за евентуално наличие на някакво заболяване (например ендометриоза). Нарушенията в менструалния цикъл (освен неговото пълно прекратяване) не влияят на настъпването на бременността. Главното условие е наличието на овулация (на 12-14 ден от цикъла).

Заблуда №8: стресът може да е причина за безплодието

Точно обратното – стресът най-често се явява следствие от множество неуспешни опити за забременяване. Ако се отпуснете и престанете да се тревожите, вашите шансове да успеете ще се увеличат.

Заблуда №9: способността на мъжа за зачатие се определя от състава и количеството на спермата
Качеството на спермата, също както и количеството и степента на активност на съдържащите се в нея сперматозоиди, не са постоянна величина. Върху тях влияят както фактори, произтичащи от общото здравословно състояние на мъжа, така и други причини – например приемането на някои лекарства.

Заблуда №10: нередовният секс е възможна причина за безплодието

Безплодието не е дотолкова тясно свързано със сексуалното поведение. За зачатието не е необходим чест секс, тъй като спермата, попаднала в организма на жената, остава активна през следващите 48-72 часа. Шансовете за зачатие, разбира се, са по-големи в периода на овулация.

Безплодието е преди всичко медицински проблем, а не генетичен, психичен, сексуален и т.н. Няма основание за притеснения, ако бременността не настъпва дори и две години след началото на съвместния ви живот при липса на предпазни средства. За да откриете истинските причини за безплодието, задължително трябва да потърсите на първо място консултация със специалист-гинеколог.

 

 

Д-р Весела Николова: 10 на сто от бездетните двойки търсят донор на сперма!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *