ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога хепатитът става хроничен?

  • Ако увреждането на черния дроб продължава повече от шест месеца с умерено изразена фиброза, вече говорим за хронично заболяване.

В случай че става дума за вирусен хепатит, болестта провокира токсично, вирусно и токсикоалергично увреждане на черния дроб. Но тази болест може да възникне и като следствие от битова, промишлена и лекарствена хронична интоксикация. Т.е. отравяне на организма с ал­кохол, хлороформ, оловни съ­единения, аминазин и други подобни препарати. Причина за развитие на хроничен хепатит могат да бъдат вирусите на инфекциозната мононуклеоза, херпесният вирус, цитомегаловирусът. Болестна често се разви­ва и като последствие от т.нар. висцерална лайшманиоза, септичен ендокардит и малария. Съществува и т.нар. холестатичен хро­ничен хепатит, който се провокира от запушване с камъни или притискане на общия жлъчен проток. Обикновено в този случай се присъединява и възпали­телен процес в жлъчните протоци. И не на последно място, заболяването може да се предизвика от някои медикаменти или да възник­не след прекаран вирусен хепатит.

При 95 на сто от болни­те се увеличава черният дроб, но в повечето случи този симптом е умерено из­разен. Далакът не се увели­чава, или ако това се случи, то е незначително. Болките в областта на черния дроб са тъпи, но постоянни, й Не са изключени, дори често се проявяват и други симптоми: понижаване на апетита; появяване на ориг­вания; прилошаване; лоша поносимост към алкохола и мазнините; метеоризъм; обща слабост; диария или запек; понижена работоспо­собност; хиперхидроза, т.е. интензивно изпотяване. При една трета от пациентите се появява умерена и нерязко изразена жълтеница.

По принцип не е харак­терно обостряне при хро­ничния хепатит. Но т.нар. хрбничен активен рецидивиращ (агресивен) хепатит се характеризира с изразени оплаквания и ярки обектив­ни клинични и лабораторни признаци.

ХАРАЛКТЕРНИ ПРОЯВИ НА БОЛЕСТТА:

  • увеличен черен дроб;
  • болки;
  • усещане за тежест;
  • усещането, че дясното подребрие е запълнено с нещо;
  • и жълтеница; и повръщане и разстрой­ство;
  • кожен сърбеж;
  • продължително леко повишена температура.

БОЛНИТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СПАЗВАТ ДИЕТА. И ОЩЕ…

В случай на ярка кли­нична картина с дифузно увреждане на черния дроб, се провежда диференцира­на диагностика, защото болестта много напомня цироза на черния дроб. А при цирозата симптомите са по-силно изразени, черният дроб е по-плътен, откол­кото при хепатита. Също така е увеличен. Болните са длъжни да спазват диета, като непременно изключат от менюто си лютивите яс­тия, топените животински мазнини, пържената храна. За препоръчване са изва­рата (всеки ден по 100-150 грама), немазните видове риба, както и обикновените видове сирене и кашкавал. В случай на обостряне се нала­га лечение в болница и спаз­ване на строга диета, както и приемането на достатъч­но количество витамини и белтъчини. Най-тежко е за болните с агресивен хепа­тит с бързо прогресиране на процеса.

ВАЖНА Е И ПРОФИЛАКТИКАТА:

  • не допускайте инфекци­озен хепатит;
  • вземете сериозни мерки, ако сте на ръба на алкохо­лизма;
  • напуснете работа, ако се трудите в среда на ин­токсикация;
  • избягвайте интокси­кацията и в битови ус­ловия.

Длъжни сме да напомним, че цирозата е много опас­на болест за черния дроб. Затова е нужно навреме да вземете мерки, за да не стигнете дотам.

 

Хепатитът е една от болестите предавани по полов път:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кога хепатитът става хроничен?

  1. mariana каза:

    zdraveite,az sam na 31 godini.Predi 3 god.se razbolqh ot hepatit b bez simptomno savsem sluchaino go otkriha….nqmah nikakvi problemi.OT 1 GOD ME BOLQT VSICHKI STAVI I MUSKOLI ,hodih na lechenie pri nevrolog bez uspeh.BOLkite prodaljavat,imam i glavobolie,muskolna slabot,otpadnalost,zaduchavane v gardite tezi priznaci sledstvie ot virusa li sa.IMali lechenie za tova.POMOGNETE MI NAPATETE ME KADE DA OTIDA.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *