Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нещо повече за синдрома на Сьорген

Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване, което за­сяга жлезите с външна секреция. Първите му прояви са: сухота в ус­тата, проблеми с очите, кожата, влагалището и т.н. Заболяването може да протича и с болки в ставите. Доказването му е трудно – правят се доста изследвания, вклю­чително и имунологични. Лечението е с имуносупресори, изписани по пре­ценка от ревматолог.

Първите прояви при синдрома на Сьогрен на­стъпват бавно и незабе­лежимо. В около 50% от случаите първият симп­том е увеличението на слъзните и слюнчените жлези, болки по стави­те, васкулитни прояви от страна на кожата, на нервната система, на белите дробове и бъ­бреците. Промените в устата се изразяват В сух стоматит и фарин­гит, поради намаляване на слюнчената секреция. Зъбите се разрушават бързо.

Лечението на това заболяване е предимно симптоматично. Използ­ват се изкуствени сълзи при изразена сухота в очите (ксерофталмия). Напоследък е синтезиран и заместител на слюнка­та, който се пулверизира в устата. В лечението намира място и кортикостероидната терапия, особено при по-тежките форми и при наличието на екстрагландуларни симптоми, които идват от страна на белите дробове, кожата, бъбре­ците.

ВНИМАНИЕ!

Заболяването може да се развие и в хода на други автоимунни или лимфопролиферативни заболявание (вторична форма). Все още причините за възникването не са напълно изяснени. Сухотата на кожата и лигавицата се дължи на прогресивното намаляване на секрецията на екзокринните им жлези, предимно слюнчени, слъзни и потни.

Още за синдрома на Сьорген…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *