Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Никаква диета при остър хепатит В !

  • Наблюдава се парадокс – колкото по-тежка е формата на острия хепатит, с по-интензив­на жълтеница, с изразено повишаване на чернодроб­ните ензими, толкова по-голям е и шан­сът за пълно­то изчистване на вируса

Острият хепатит В е опасно заболяване. За да ви дадем полезни съвети, важно е да знаем коза е прекарано заболяване­то и на каква възраст е станало заразяването – дали в зряла или в детска възраст. Когато майка е заразила детето си с хроничен хепатит В още при раждането, е твърде възможно заболяването да се превърне в хронично. Причината е в липсата на стабилна имунна система у новороденото или при децата в ранна възраст.

Това е един от най-сериозните проблеми в страните от Европа, къ­дето много голям брой заразявания са от т.нар. перинатални хепатити. Т.е. вирусът е предаден от майката на бебето. За щастие този проблем нее така сериозен в България, за което важна роля играе въведената след 1992 г. задължителна ваксинация срещу хепатит В на ново­родените.

Когато инфекцията се задейства в зряла възраст, между 90% и 95% от болните, които имат стабилна имунна система, оздравяват. Тези пациенти изчистват австралийския антиген в период от около 6 месеца след клиничната изява на острия хепатит.

Честотата  на хронифициране в тази възрас­това група, особено при проявен остър хепатит, е много висока и дори се наблюдава парадокс – кол­кото по-тежка е формата на острия хепатит, с по- интензивна жълтеница, с по-изразено повишаване на чернодробните ензи­ми, толкова по-голям е и шансът за последващо изчистване на вируса. Трябва обаче да знаете, че голямата опасност е от т.нар. фулминантен хепатит, който може да бъде животозастрашаващ, но за щастие не се среща много често.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА АЛКОХОЛА!

Ако до 6-ия месец па­циентът изчисти своя австралийски антиген и направи серокон- версия с поява на антитела, фактически това означава, че той е оздравял и е казал „не“ на вируса. За пациенти, излекували се от остър хепатит В, не се нала­гат никакви диетични ограничения. Не трябва да спазват едно основно правило – в никакъв случай да не употребяват алкохол, както и субстанции,! които са токсични за чер­ния дроб. Най-често това са някои лекарства като парацетамола например, тъй като това е продукт, който често използваме, дори понякога и без лекар­ско предписание при симп­томатично лечение.

ЗАПОМНЕТЕ!

Не бива да се правят силови упражнения, както и да се извършва много тежък физически труд. Тези препоръки се спазват задължително в първите месеци след клиничната изява на острия хепатит. Разбира се, с течение на времето тези ограничения постепенно намаляват. Разумно е в този период да се избягват екстремните физически на­товарвания. Няма проблем обаче, ако човекът реши да плува, да прави леки физически натоварвания, джогинг и т.н. 

Хепатит В – тихият убиец!


 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *