ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има ли връзка между рака на гърдата и противозачатъчните?

  • Хормоните не могат да предизвикат тумор на гърдата, но са в състояние да ускорят развитието на вече възникнал такъв

Здравейте, моля ви да ми отговорите дали упо­требата на противоза­чатъчни увеличава риска от рак на гърдата? Благодаря ви предварително!

Яна Борисова – Ямбол

Няма преки данни за по-вишаване на риска от рак на гърдата при използване на противозачатъчни таб­летки. Повечето от тези хапчета съдържат макар и малки дози естроген, който доказано повишава риска от рак на гърдата, особено при налична предразположе­ност към това заболяване: наследственост, изразе­на фиброзна мастопатия, високи стойности на естрогените. Тези хормони не предизвикват директно рак на гърдата, но при вече развил се рак на гърдата ускоряват развитието му и създават условия за ранни метастази при сравнително малки размери на тумора.

При лечение на вече въз­никнал рак хормоналното лечение, което де факто е антиестрогенно лечение, е основно в арсенала за борба със заболяването. Така че при употреба на про­тивозачатъчни таблетки, медикаменти, съдържащи естроген, и на хормонални средства при менопауза е необходимо да се правят редовни прегледи на гърди­те от специалист, особено при продължителната им употреба.

Демонстрация как сами да направим проверка на гърдата за различни образувания:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *