Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Калият, приет от храната нормализира кръвното налягане

Здравейте, уважаема редак­ция! Аз съм ваш редовен читатели абонат на вестника. Пазя всички броеве и често ги разлиствам, за да се възползвам от полезните съвети, които давате на нас, вашите читатели. Надявам се да отговорите и на моята молба за помощ и съвет. Интересува ме с какво трябва да се храним срещу високо кръвно налягане?

Янко Радев – Варна

Високото кръвно е сериозен риск за инсулти и инфаркти, затова трябва да се държи под контрол. Подходящ хранителен режим може да подпомогне поддържането на стойностите му в граница, не­зависимо от това дали се пият лекарства. За връзката между хи­пертонията и определени храни има сериозни научни доказателства.. Какво да слагаме на масата, ако страдаме  от високо артериално налягане?

Положителен ефект върху нама­ляване на артериалното налягане оказва диета, богата на плодове и зеленчуци, на полиненаситени мастни киселини, чиито източници са рибата и рибните масла; слънчог­ледовото, царевичното, соевото масло, храни с повече калий. Не е установена връзка между приема на витамин Е и риска от сърдечносъдо­ви заболявания. Съществуват обаче убедителни научни доказателства, че миристиновата (млечни проду­кти с висока масленост) и палмитиновата мастни киселини (меса, колбаси, палмово, кокосово масло), трансмастните киселини (марга­рини, хидрогенирани растителни масла), високият прием на натрий, затлъстяването и прекаляванетос алкохол повишават риска от сър­дечносъдови заболявания. Научни доказателства определят като вероятна връзката между консума­цията на полиненаситената алфалиноленова мастна киселина (ядки, зелени листни зеленчуци, соево, ленено масло), олеинова киселина (маслини, зехтин), растителните влакнини, пъпнозърнестите храни, не солени ядки, фолат, растителни стероли и станоли и намаляване на риска за сърдечносъдови заболя­вания. Съществува вероятност за повишаване на риска при консумация на богати на холестерол храни и нефилтрирано кафе. В България се консумира много сол – средно 10-15 е на ден, което значи по 2-3 чаени лъжички: Има данни, които дават основание за обща препоръка да се намали кон­сумацията на сол. В „Препоръки за здравословно хранене на насе­лението в България“ се посочва като оптимален дневен прием на натрий,Съдържащсев5гсол (около 1 чаена лъжичка). Това количество съответства и на препоръката на Световната здравна организация.

Институтът по медицина в САЩ определя като адекватен дневен прием на сол 3,7 грама на ден.

Дори да внимаваме със сол­ницата вкъщи, може неусетно да прекалим с количествата, ако ядем повече готови храни. Над 75% от консумираната сол идва от индус­триално преработените храни, затова в Света се разработват стратегии за редукция на солта при производство на хранителни продукти. Данни от проучвания до­казват, че високият при­ем на калий с храната се свързва с намаляване на артериалното налягане. Това важи както за хипертониците, така и за хипотониците. По-добре е калият да се приема с храната, а не с хранителни добав­ки. Той се съдържа в много плодове и зеленчуци като сушени кайсии, банани и др. Този минерал обаче не се препоръчва при хора с нарушена обмяна на калия, свързана с прием на медикаменти, диабет, бъбречни заболявания или тежки сърдечни нарушения. При тях има риск от поява на аритмии.

ВНИМАНИЕ!

Умерена консумация на алкохол не вреди при хипертония. В под­крепа на това твърдение съще­ствуват доказателства от извършени проучвания. Под умерена консумация се разбира до 2 напитки дневно при мъже и до 1 при жени и хора с ниско тегло. Една алкохолна напитка е равна на една бира (330-500 мл), чаша вино (150 мл) или 50 мл концентрат.

Хранителна пирамида на здравословните храни:

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *