Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Екип на български учен създаде препарат срещу рака!

  • Д-р Любомир Василев работи в САЩ

„Рош“ не провежда в България клинични изпитвания с добровол­ки, на които им се плаща за учас­тието. „Самият аз например преди години за участие в изпитване, което сравняваше бионаличност на два антибиотика, получих за два дни толкова, колкото получа­вах за месец работа като лекар. И двете суми най-вероятно бяха многократно по-ниски от това, което получават при същите ус­ловия в Европа“, коментира д-р Стоичков.Няколко клинични изпитвания се провеждат в момента у нас в областта на онкологията, където компанията е лидер в иновациите и изглежда ще задържи позициите си, като се има предвид колко ле­карства влизат в етап на клинично изпитване. В хематологията се провеждат три изпитвания при ле­чението на неходжкинови лимфоми с ново лекарство и нова фарма­цевтична форма на стандартната терапия. Няколко са клиничните из­питвания при ревматоиден артрит. Проучва се и ново лекарство при мултипленна склероза. В процес на подготовка е голямо клинично изпитване при лечението на дислипидемии при пациенти след остър коронарен синдром. Едно проуч­ване се провежда при лечението на шизофрения, но то завършва набирането на пациенти.Откриването на ново лекар­ство много рядко става само от един човек и e една държава. Между идеята за нова молекула и фармацевтичната форма, която може да се приложи на хора, стои работата на много – учени, фармацевти, лекари и не на последно място – инвеститори, готови да поемат риска. Преди няколко години в Института по молекулярна биология на „Рош“ в град Нътли, щата Ню Джърси, беше създадена нова молекула с потенциал да бъде лекарство срещу рак. Ръководител на еки­па, създал новата молекула, е д-р Любомир Василев, който е започнал кариерата си в БАН, но от години не работи в България. Екипът, направил разработката, най-вероятно е с различна на­ционалност. Страната, в която е направено откритието, просто дава най-добрите условия за та­кава дейност и една швейцарска компания инвестира там, а не в родината на собственика.

  • „Новата молекула, създадена от екипа в Нътли под ръковод­ството на нашия учен, премина доста бързо предклиничните фази на разработка и вече е в стадий на клинично изпитване. Ако след няколко години лекарството дока­же, че е ефикасно и безопасно, ще сме горди да разполагаме с добър пример за ново лекарство с българско участие“, обясни експертът от фирма „Рош“.
  • Идеята за ново лекарство се ражда в научни, институти и лабо­ратории. Някои се финансират от фармацевтични компании, други са независими. Откритията сигурно са стотици на година. Малка част от тях обаче ще бъдат разработени до етапа да бъдат проучвани при хора. Компаниите, които инвести­рат в по-нататъшната разработка, анализират преди всичко нуждата от дадено лекарство. Винаги се дава приоритет на общественозна­чимите заболявания към момента на одобрение на лекарството. Тоест инвеститорите гледат в следващото десетилетие. Клинич­ните изпитвания се спонсорират от фармацевтични компании с ясното съзнание, че една от осем молекули ще достигне до пазара.

„За хората и мишките“ или има ли вече лекарство против рак – 1 част

„За хората и мишките“ или има ли вече лекарство против рак – 2 част

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *