Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Копривата – парещо полезна! Вижте най-важните ползи от нея!

Копривата е крехка, тонизираща и богата на протеини, тя е добре позната в националната ни кухня. Но познаваме ли всичките й изключителни качества? Зеленото здраве на България – съкровищница от витамини и минерали

 

Парещите листенца притежават едновременно три важни свойства – минерализиращо, прочистващо и противовъзпалително. Тази комбинация позволява на копривата да лекува такива неразположения като възпалението на пикочните пъти­ща, алергичната хрема и ревматизма.

Копривата съдържа протеини и желязо, което я прави ценна храна. Като хранителна добавка може да бъде намерена под формата на капсули, а в козметиката – като помада или шампоан.

копривата
Копривата е супер полезна!

Успокоява алергичната хрема

Благодарение на минерализиращо­то и прочистващото си въздействие, копривата помага на организма да укрепне. Към това се добавя и противовъзпалителният й ефект. Препоръчително е да се пие отвара от изсушените й листа преди настъпването на пролетта и „нашествието“ на полените. Копривата помага също срещу акне, екзема и уртикария.

Облекчава ставните болки

Екстрактът от листата на коприва е много ефикасен срещу болки, дъл­жащи се на възпаление в ставните връзки. Той блокира молекулите, на­речени цитокини, които участват във възпалителния процес. Въздействи­ето на копривата довежда дори до по-голяма гъвкавост в ставите, а най-вече позволява намаляването на приема на нестероидните противовъзпалителни медикаменти или ограничава вредните им странични ефекти.

Полезна е за кърмещите жени

Копривата, подобно на семето от копър, увеличава кърмата и подобрява качеството й.

Помага на простатата

Благоприятства прочистването на бъбреците, черния дроб и пикочния мехур

Ако страдате от хронични цистити, възпаление на бъбреците или проблеми с черния дроб, листата на копривата могат да облекчат симптомите. Като увеличава количеството на урината, растението води до прочистване на тези органи и се бори успешно с възпалителните процеси.

Преборва умората и тонизира

Тя  се смята за изключителна храна, поставена наравно с водораслото спирулина. По съдържанието си на протеини тя е по-богата от соята. Силицият в нея заздравява тъканите, ставите и костите. А най-известна е копривата с богатството си от желязо. Тя е отлично блюдо при възстановяване след болест.

Витамин C + Цинк
Витамин C + Цинк за цели 3 месеца

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *