Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Светлинната терапия се използва за лечението на афективно сезонно разстройство

Сезонното афективно разстройство (ЕАД) е вид депресия, която се появява по едно и също време всяка година. Симптомите му започват през есента и може да продължат през цялата зима. Това изтощава организма на човек и го кара да се чувства мрачен. По-често обаче сезонното афективно разстройство причинява депресията през пролетта или началото на лятото. Симптомите в началото са по-леки и постепенно стават по-тежки. Симптомите през зимата включват: депресия, безнадежност, безпокойство, загуба на енергия, усещане на тежест в краката и ръцете, социално оттегляне, успиване, загуба на интерес към нещата, които върши човек, затруднена концентрация. Симптомите, които се появяват през пролетта и лятото пък включват: безпокойство, проблеми със съня, раздразнителност, загуба на тегло, лош апетит, повишено сексуално желание.
Нормално е при смяна на времето човек да има такива симптоми, но ако те продължат тогава е необходимо да се посети лекар. Конкретна причина за появата на това състояние още не е установена. Смята се, че това е като при психичните разстройства, генетиката възрастта и естествения химичен състав на тялото играят роля за появата му. Има и няколко специфични фактора, които играят съществена роля за появата му. Това са:
Биологичният часовник. Това е така наречения циркаден ритъм. Намаленото ниво но слънчева светлина през есента и зимата, може да наруши биологичния часовник при човек, който позволява да знае човек, кого трябва да спи и кога да е буден. Това нарушаване на биологичния часовник може да доведе до депресия.
Нивата на сератонин. Спадането на сератонин в мозъка, който засяга настроението, може да изиграе сериозна роля в появата на афективното сезонно разстройство. Намаляването на нивата на сератонин може да предизвика депресия.
Нивото на мелатонин. Спадането на мелатонина в организма може да наруши баланс на съня и настроението при човек и също да доведе до депресия.
Сезонното афективно разстройство се проявява по-често при жените отколкото при мъжете и при тях симптомите са по-тежки. Този вид разстройство се проявява и по-често при хората  които живеят по далеч от екватора. Появява се и при хора в чиито род е имало хора с психични заболявания. Ако сезонното афективно разстройство не се лекува можеда доведе до различни усложнения.
Лечението на афективното разстройство включва светлинна терапия или лечение с антидепресанти. Това какъв вид ще е лечението ще го определи лекуващият лекар. Светлинната терапия е едно от най-първите лечения на това заболяване. То се провежда от два до четири дни и има малко странични ефекти, при повечето хора действа доста добре. Антидепресантите, които се използват за лечението на този вид разстройство са: пароксетин, сертралин, флуоксетин и венлафаксин.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *