Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво не знаем за магнезия

Умора, раздразнителност, спазми на краката, трепкане на кле­пача… Ако имате такива проблеми, най-вероятно не ви достига маг­незий, какъвто е случаят на голяма част от жените.

За какво служи магнезият?

Този минерал участва в над 300 ензимни реакции в човешкия организъм. Една от основните му функции е да регулира навли­зането на калций в клетките. В случай на стрес или интензивно физическо усилие нуждите от калций нарастват. Той може да проникне в клетката само ако определено количество магнезий е отделен от нея. Следователно, след големи психически и физи­чески изпитания нивото на маг­незия в организма силно спада. Една част се набавя от бъбреците, но това не е достатъчно.

От какво количество се нуждаем?

Средно нуждата на човека от маг­незий се изчислява на 6 мг на ки­лограм телесна маса и на ден. Ако тежите 60 кг, са ви нужни 360 мг всеки ден. По-големи са нуждите на подрастващите, на бременните жени и на спортистите. Бъдещите майки трябва да приемат по 35 мг допълнително на ден, тъй като плодът консумира част от магнезия от техния организъм. По време на кърменето са нужни 25 допълнителни милиграма. За спортистите нуждите се определят от степента на физическото натовар­ване. Но най-голям консуматор на магнезий си остава стресът.

Можем ли да си го набавим с храната?

Смята се, че 1000 калории доставят 120 мг магнезий. При положение че препоръчителното количество калории за мъжете е 2000, а за жените 1700, организмът си набавя само около 240 мг магнезий, което о доста под необходимото дневно количество.

Какви са признаците на недостиг?

Най-честата реакция на организ­ма с умората. Липсата на магнезий усилва неблагоприятните последици от стреса: напрежение на мускулите, спазми, подуване ми корема и други смущения в храносмилането, учестено сър­цебиене, безсъние, тревожност… Предмснструалният синдром също отчасти се дължи на недостиг на магнезий, чието ниво намалява при увеличаване на естрогените а женския организъм.

Как да преодолеем недостига?

Първо трябва да се погрижим да си го доставим чрез храната. Никои продукти като зелените зеленчуци, пълнозърнеститехра­ни, морските дарове и ядките са особено богати на магнезий. Заменете белия хляб с пълнозърнест, пийте минерална вода, съдържаща магнезий. Чрез хра­ната можем да си набавим до­пълнително около 100 мг на ден.

Кога е необходимо дa взимаме хапчета?

Само подходящото хранене чес­то се оказва недостатъчно. И с допълнителните 100 мг пак не могат да се задоволят изця­ло нуждите на организма. При стрес те стават още по-големи, така че напрегнатият начин на живот обикновено изисква до­пълнителен прием на магнезий. Спазмите в краката и трепка- нето на клепача също говорят за повишената потребност от ценния минерал.

Колко време да го приемаме като добавка?

При изявен недостиг на магне­зий трябва се приемат „ударни“ дози от едно или две хапчета на ден (350 или 700 мг) в продъл­жение на един месец. Когато достигнем добро ниво на тонус и изчезне мускулният дискомфорт, може постепенно да се премине към по-малки дневни дози. Нуждите винаги са правопропорционални на нивото на стрес и напрежение.

 

 

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в организма

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *