ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бета-каротинът помага за предотвратяването на недостига на витамин А в организма

Бета-каротинът е може би един от най-добре познатите каротеноиди. Бета-каротинът може да помогне за предотвратяването на недостига на витамин А в организма. В допълнение към алфа-каротин и бета-криптоксантин, бета-каротин е сред най-често се консумират провитамин А каротеноиди в една диета.  През последните години на бета-каротинът се като съединение, което предпазва организма от стареене. Той е мощен антиоксидант и защитава организма от щетите нанесени му от свободните радикали. Бета-каротинът е един от керотеноидите за, които се смята че повишават имунната система при човека.

Изследователите смятат, че липсата на комуникация между клетките води до появата на различни видове ракови заболявания. Бета-каротинът насърчава тази комуникация и затова играе съществена роля в предотвратяването на раковите заболявания. Смята се също, че той участва в женската репродукция, тъй като жълтото тяло има най-висока концентрация на бета-каротин.

Симптомите на недостиг на бета-каротин са същите като тези на недостиг на витамин А. Недостатъчния прием на керотаноиди се свързва с различни хронични заболявания включително сърдечно-съдови заболявания и различни видове рак. Проучванията показват, че ако човек приема храни с ниско съдържание на кератоноиди и бета-керотин риска от увреждане на тъканите от свободните радикали.

Ако приемът на бета-каротин е по-висок тогава се получава жълто оцветяване на кожата, което най-често се появява по дланите на ръцете и стъпалата на краката. Това състояние е безвредно и обратимо. Високият прием на храни богати на бета-каротин не е опасно и токсично.

Каротеноидите са мастно-разтворими вещества и като такива изискват наличието на диетични мазнини за правилното усвояване чрез храносмилателния тракт. Следователно, вашият керотеноиден статут може да бъде нарушен от една диета с ниско съдържание на мазнини и да предизвика заболявания като целиакия, кистозна афиброза, заболяване на жлъчния мехур и чернодробно заболяване. Пушачите, хората които пият алкохол и тези, които не консумират достатъчно плодове и зеленчуци е по-вероятно да имат ниски нива на бета-каротин в организма си.

Бета-каротинът може да се намери в концентрирани количества в различни храни, като сладки картофи, моркови, зеле, спанак, ряпа, тиква, зеле, магданоз, прясна мащерка, пъпеш, маруля и броколи .

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *