ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Артритът напада и…зъбите!

  • Днес по въпросите, свър­зани със здравето на зъ­бите, ви консултира д-р Цветан Пешев, специалист по дентална медицина.

Моля да разкажете по-под­робно и достъпно за заболяванията на долночелюстната става. Преди година ми поставиха мост, оттогава все усещам някакви немного силни болки и доста голям дискомфорт. Когато отидох при друг зъболекар, той ми постави диагноза артрит на долночелюстната става. Нима и там може да се развие артрит?

Иван П. – София

Заболяванията на долночелюстната става, било то възпалителни или трав­матични, водят до сериозни последици за целия органи­зъм поради невъзможност­та на човек да се храни и говори. Възпалителните заболявания на ставата се наричат артрити. Острите артрити се развиват най- често когато инфекция oт околните тъкани достигне ставата или при остра травма, например удар в челюстта. Те са силно бо­лезнени и поради това човек силно ограничава отваряне­то на устата си. Рядък, но много неприятен е ревматоидният артрит, който обикновено засяга големите стави на ръцете и краката, но не е изключено да увреди и долночелюстните стави. Поставянето на диагнозата и започването на лечението трябва да станат много бързо, понеже нелекувани, те прерастват в хронични артрити: Хроничните се проявяват с по-слаба болка, но при тях необратимо се уврежда ставният хрущял.

Особено внимание тряб­ва да се отдели на хронич­ните артрити, дължащи се на неправилно из­работени протезни конструкции. Много често високите мо­стове, както и тези с неправилни наклони и позиции водят до те болки в ставите развитие на артрит. Сгрешената височина на захапката е фактор номер едно за на увреждане на долночелюстните стави.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *