ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

…Какви са последствията за организма от тежка диета за отслабване?

Цял месец почти гладувах, отначало ми беше трудно, след това свик­нах, после полека-лека започ­нах да хапвам това-онова, но само за 2-3 месеца отслабнах с повече от 10 кг. Има ли опасност за здравето ми?

Яна Димитрова – Хасково

Да, има. Ето кои са те:

Ще станете зиморни­чава, ще ви тресе дори и в топло време. Човешкият организъм съдържа два вида мазнини – бяла и кафява. Кафявата не натрупва не­приятни тлъстини, тя се преработва в енергия и топлина. И когато е нуж­но, отделя 20 пъти повече топло от обикновената мазнина. С възрастта кафя­вата мазнина значително намалява и у възрастните остава само около бъбреци­те и щитовидната жлеза, под мишниците и лопат­ките – там създава т.нар. „сгряваща мантия“. Затова като отслабвате така рязко, рискувате да изгуби­те тази важна прослойка с добър топлоизолиращ ефект.

Ще изгубите своята издръжливост. За акти­вен начин на живот ви е необходима енергия. А нея я има два пъти повече в мазнините, отколкото във въглехидратите.

Вътрешните ви органи ще останат беззащитни. Мастната тъкан създава защитно ложе за много органи. Т.нар. мастни въз­главнички надеждно защи­тават червата, бъбреците, нервите и кръвоносните съдове от неблагоприят­ните външни въздействия и механичните травми. А без меката защита орга­ните, например бъбреците, могат да се отпуснат и да се появят т.нар. блуждаещи бъбреци.

При жените възникват проблеми със зачеването, защото именно мастната тъкан изработва естрогените и лептина. Те изпра­щат сигнал на половата система, че организмът е готов да износи бебето. Ос­вен това мастните клет­ки улавят мъжкия хормон тестостерон от кръвта и отделят в него женските естрогени. Затова липсата на мастна прослойка пони­жава шансовете за успешна овулация.

Отслабва имунитетът ви. Можете да си хапвате домати, цитрусови пло­дове, ябълки, кисело мляко и прочее слабокалорична храна. Но това еднообразно хранене води до дефицит на хранителни вещества в организма, понижава имуни­тета и се стига до желязо- дефицитна анемия. Хората, които упорито следват някакви диети, са раздраз­нителни и спят лошо.

Възниква ацетонемия. При гладуване в организма започва да постъпва малко глюкоза и мазнината се превръща в източник на енергия. Тя започва да се разпада на мастни кисе­лини, които след това се раздробяват до кетонови тела. От излишъка на тези продукти на разпада при гладуващия човек силно за­почва да мирише на ацетон. А ацетонът е доста отров­но вещество, то влошава работата на всички органи и системи в организма.

Понижава се кожният тонус. Това се случва, ако отслабвате бързо с помо­щта на различни таблетки, чайове и хранителни добав­ки. В този случай кожата намалява значително по- бавно, отколкото обемът на тялото и след известно време се появяват „излиш­ни“ участъци, т.е. тя увисва и получавате неприятни бръчки.

Може да възникне обез­водняване. Теглото се ста­пя благодарение на диуретичните и слабителни средства – заради тях се губят течности. При това състояние се нарушава во­дният баланс в организма, отмиват се полезните ве­щества. Продължителният прием на диуретици може да наруши работата на бъбреците, а това може да доведе до сърдечна или бъ­бречна недостатъчност.

Червата се отучват да работят самостоятелно, буквално забравят как се прави това. Чрез клизма в домашни условия се про­чистват само долните части на червата, затова е безполезно да отслабвате по този начин. Безразбор­ните промивки на червата може да провокират силно разтягане на стените на дебелото черво, а това влошава работата на не­говата мускулатура и води до запек.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *