Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Родителите на деца с епилепсия купуват илачи от Румъния!

Лекарствата са евтини, но явно търговците нямат иконо­мически стимул да ги предлагат на българския пазар

МНОГО ХОРА С ЕПИЛЕПСИЯ ОСТАВАТ СКРИТИ ЗАРАДИ СТИГМАТА И СТРАХ ОТ ОТХВЪРЛЯНЕ ОТ ОБЩЕСТВОТО

Така описва ситуацията председате­лят на асоциацията Веска Събева. И ин­формира, че над 30 000 деца в България са с диагноза епилепсия, като подчертава, че тази болест е физиологичен, а не умствен проблем. И че над 70 на сто от хората в глобален мащаб успяват да се излекуват от нея.

А те са много – 50 000 000 души в целия свят, 6 000 000 от които – в Европа. Всяка година се регистрират 300 000 нови случая. Дори изпълнителният директор на Световното бюро по епилепсия Анн Холмс смята, че това е не просто медицинска диагноза, а социално клеймо. Може би затова 23 на сто от родителите на деца с епилепсия пазят в тайна болестта на детето си.

БОЛЕСТТА НЕ Е ЗАРАЗНА, ТЯ НЕ Е ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ И НЕ МОЖЕ ДА ОКАЖЕ ВЛИЯНИЕ НА БЪДЕЩОТО ПОКОЛЕНИЕ

„Над 90 на сто от майките с епи­лепсия раждат напълно здрави деца – обяс­нява Веска Събева. – Епилепсията все още в голяма степен е непознато заболяване. Поради тази причина болните в повечето случаи остават изолирани от общество­то, децата не посещават масови детски градини и училища, а младите хора с това заболяване имат ограничен достъп до трудовия пазар“.

Тя споделя, че и у нас, и в Европа най-се­риозният проблем за хората с епилепсия в детска възраст е достъпът до образова­ние, а в по-зряла – намирането на работа. „Въпреки че само 15 до 30 на сто от децата с епилепсия имат когнитивни затруднения, към тях обикновено се подхожда с преду­беждение – споделя още г-жа Събева. – Учи­телите често не знаят как да се справят с припадък в класната стая. Самите ро­дители на деца с такава диагноза у нас са доста раздвоени в мнението си къде искат да учат децата им. И може би имат опреде­лено основание за това, защото повечето от половината от тях са се сблъсквали с опита да запишат детето си в масово училище, където обаче им е отказвано и биват насочени към специализирано учебно заведение. Майка на дете с епилепсия е била принудена да премести сина си в училище в друго населено място, след като детето е станало жертва на физически и психически тормоз. Всичко това създава усещане за безпомощност у родителите.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *