Колко е вредно пиенето на кока-кола за здравето ни?

Повечето от хората в днешно време пият кока-кола без да са наясно, колко вредна е всъщност тя за здравето им. Съединените щати се нареждат на първо място сред страните, в които населението употребява тази напитка. Колата е една от напитките, които хората използват за утоляване на жаждата, а всъщност тя е от кофеиновите напитки, които са вредни за здравето и водят до пристрастяване и това е може би една от причините поради, които човек пиещ кола да не може да се откаже от нея.

За хората, които предпочитат да пият кола е добре да знаят, че в нея няма полезни хранителни компоненти, и че най-вече се състои от филтрирана вода и рафинирани захари, което води до наддаване на тегло. Редица изследвания са предоставили експериментални доказателства, че пиенето на кока-кола и други безалкохолни напитки са пряко свързани с повишаването на теглото. Изследователите са изчислили, че всеки човек, който консумира безалкохолни напитки увеличавата риска от затлъстяване с 1.6 пъти. Установено е, че при пиенето на кола и други безалкохолни напитки захарта навлиза прекаленно бързо в кръвообращението и задстомашната жлеза трябва да отдели по-големи количества инсулин за да я обработи, което води до повишаване на риска от развитието на диабет тип 2.

Честата консумация на кола и безалкохолни напитки може да увеличи риска от остеопороза особенно при хора, които заменят напитките богати на калций с кока-кола например. Високата консумация на кола при децата представлява значителен рисков фактор за увреждане на растящите кости.

Кока-колата е причината и за увеличаване на честотата на зъбния кариес. Киселинността в нея може да разтвори минералното съдържание на емайла на зъбите, а това ги прави по-слаби, по-чувствителни и по-податливи на гниене. Киселинността в колата е много по-вредна за зъбите, отколкото захарта в бонбоните.

Има доказателства, че хората, които консумират по-често от останалите кока-кола е по-вероятно да имат проблеми с бъбреците. Големите количества кола засилват образуването на бъбречни камъни и водят до увеличаване на хроничните бъбречни заборлявания.

Високото съдържание на кофеин в колата действа като диуретик и причинява дехидратация на тялото. Кофеинът води до увеличаване на обема на урината и в действителност, ако пиете кола за да утолите жаждата си то действието е точно обратното ще си останете жадни.

Вредата от пиенето на кока-кола

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Здравословен живот » Любопитно » Мъжете и жените

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Енергоспестяващото строителство причинява рак?

Съвременните технологии позволяват да се постигне енергоспестяващо строителство и оборудване на жилищни сгради. Много хора обаче не знаят, че икономисаната топлина е за сметка на човешкото здраве.

Газираното прави децата агресивни!

Газираното води до агресия и създава проблеми с концентрацията на вниманието при децата. До такъв извод са достигнали учени от Колумбийския университет в Ню Йорк

Защо е ОПАСНО да се храним пред компютъра?

Навикът да похапваме пред компютъра става все по-разпространен. Към обездвижването – прекарваме часове наред в седнало положение! – се прибавя още нещо вредно за здравето ни. Вредно ли е наистина?

Опасни канцерогени в най-любимите напитки?

Компанията PepsiCo в САЩ е уличена в нарушение на технологични предписания, чрез които се намаляват опасните нива на канцерогена 4-метилимидазол.

Разумната норма на захарта: каква е тя?

Пет навика в храненето, които ни разболяват

„За” и „против” разтоварващите дни

Всяка жена мечтае да отслабне бързо без обаче да променя хранителните си навици. Например, един ден в месеца да издържи само на ябълки или кисело мляко. Дали това върши работа и е добро за здравето ни?

Как се проявява алергията към белтъчините?

Често получаваме писма с въпроси за все по-нови и странни алергични реакции. Много пъти сме публикували материали по тази наистина огромна тема. Сега ще се опитаме да отговорим на новите въпроси.

Вредно ли е бременните да пият кафе?

Препоръките към бременните жени и тези, които планират бременност, е да не употребяват повече от 200 мг кофеин на ден. Това количество се съдържа в около 340 мл от черната ободряваща напитка.

Колко e безопасната доза алкохол?

Къде е истината сред противоречивите съвети какво и по колко на ден не е вредно да пием?

Как се стига до затлъстяване на черния дроб?

Алкохолът, лекарствата и преяждането са причинили проблеми на повече от 6000 жени и двойно повече мъже в България

Проф. Донка Байкова: Празниците са опасен повод за преяждане и препиване!

Проф. Байкова, отра­зи ли се кризата на праз­ничните трапези на бъл­гарина, или продължаваме да преяждаме – какви са ви впечатленията?