Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява шизотипното разстройство на личността?

Здравейте, моля да публикувате повече информация за шизотипното разстройство на личността. Това вид шизофрения ли е? Каква е най-ефективната терапия при това заболяване?

Камен Димитров – Бургас

На въпросите на читателя ни от­говаря д-р Петър Николов:

Има много хора, които могат да бъдат описани като странни или ексцентрични. Те живеят в свой собствен свят, а стран­ностите им могат да причинят шизотипно разстройство на личността – състояние, което често се бърка с шизофренията и всъщност има само няколко прилики с нея. Този вид психично разстройство обикновено кара хората да се откъснат от реалността. Те обаче не получават халюцинации и не губят напълно връзка с реално случващото се, както страдащите от шизофрения.

Симптомите засягат хората по раз­личен начин. Те започват от началото на зрелостта и се изразяват в по-особен начин на мислене, поведение, вяра в необикновени сили, параноични идеи, липса на близки приятели, упоритост, тревожност в обкръжението на много хора, липса на емоции. Шизотипното разстройство на личността се лекува с дългосрочна психотерапия и медика­менти, които облекчават симптомите. Точната причина, която предизвиква появата му, не е ясна. Близо половината от хората, които страдат от състоянието, са засегнати и от депресия.

Параноидно-личностното разстрой­ство често се среща заедно с шизотипно разстройство на личността. То се ха­рактеризира с недоверие и подозрение към останалите. Хората, страдащи от състоянието, смятат, че всеки иска да ги използва или да им навреди по някакъв начин. Те срещат трудности при отноше­нията си с близките хора.

ВНИМАНИЕ!

Шизотипно разстройство на ли­чността се появява по-често при тези, които имат страдащи от шизофре­ния в семейството си. Днес състояни­ето засяга 8% от населението, като е по-разпространено сред мъжете.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *