Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпалението на гръкляна може ли да задуши човек?

  • Такова възпаление се нарича епиглотит и може да завърши със смърт!

Моля да отговорите и обясните какви са симптомите на заболяването епиглотит? Вярно ли е, че е смърноопасно? Какви са симптомите?

Стоянка Димова – Добрич

„Епиглотитът (нари­ча се още супраглотит) е сравнително рядко забо­ляване. В около 98 на сто от случаите се причинява от Хемофилус инфлуенца. Това е силна инфекция, която се разгръща бързо. Възпалението води до силен оток на супраглотисните структури, който оток причинява животозастрашаваща дихателна обструкция (запушване). Симптоми­те са висока температу­ра и заглъхнал глас. Мал­кият пациент е силно интоксикиран, с дихателна недостатъчност, с тахикардия и сърдечни смуще­ния. Детето не може да си преглътне слюнката и заема позиция на тринож­ник. Такова дете трябва да бъде транспортирано в най-близкото лечеб­но заведение, където да бъде интубирано. Тази манипулация е животос­пасяваща. Лечението се провежда в специализира­но отделение. Прилагат се антибиотици и кортикостероиди.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БОЛЕСТИТЕ НА ЛАРИНКСА:

Заболяванията на ларинкса – ларингит, круп синдром и ла- ринготрахеит, също са често срещани. Обикновено причинители­те са вируси. Ларингеалната кашлица прилича на „кукуригане“ или на „медна тръба“. Невинаги детето има повишена телесна температура. Някои малчугани се подобряват през деня и отново се влошават нощем, когато изпитват затруднения при дишането. Симптомите са учестено и затруднено дишане, сърцебиене, бледност, изпотяване, отпадналост. На детето трябва да се осигури влажен и свеж въздух, понякога в съчетание с прием на кортикостероиди. Епиглотитът протича много по-тежко. Само за час телесната температура на детето се покачва рязко, то не може да приема храна и да преглъща, от устата му изтича слюнка, дишането е затруднено. Детето незабавно трябва да се изпрати в специализирана клиника „Уши, нос, гърло“.

Внимание:

  • Продължителността на инфекциите на горните дихателни пътища е около 7дни. При част от болните симптомите могат да продължат повече от 15 дни. Това се случва най-често при кърмачета и малки деца, отглеждани в детски колективи ясли и градини.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *