ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За да бъдат ефикасни лекарствата

В приема на лекарства има две страни: хапчетата и ние. Зад тях стоят години научни търсения и експерименти. За нас остава да се научим правилно да ги прилагаме.

Не подменяйте препоръчания от лекаря медикамент
Ако не намирате никъде предписаното лекарство, не се поддавайте на съвети на приятели, колеги или дори на аптекаря. Обадете се на лекаря. Само той може да прецени уместно ли е да замените първоначалния медикамент с друг и да го посочи. Добре е да знаете, че фармацевтите нямат право да правят тази промяна. Запомнете също, че няма зависимост между цената и ефикасността на лекарствата.

Не решавайте сами колко дълго да го взимате
Много често, след като се почувстват по-добре, хората решават да прекратят приема на лекарства. Това е голяма грешка! Всеки медикамент има специфично действие, разположено във времето. Спирането на някои лекарства може да доведе до възвръщане на първоначалните симптоми и дори до влошаване на състоянието. Така е например с антидепресантите, които се взимат дълго време и се спират постепенно. Действието на антибиотиците също е предвидено за определен срок – не ги захвърляйте след спадането на температурата.

Спазвайте часовете
И в това отношение антибиотиците са най-чувствителни към нарушаването на правилата. Приемането им три пъти дневно означава на всеки 8 часа от денонощието, така че направете си добра сметка, за да имате максимално удобство. Приемът на лекарства по часове осигурява продължителното им и непрекъснато действие.

За всички останали лекарства, при които няма специална схема на прием, при-добийте навика да ги взимате в един и същи час, свързан с нещо, което всеки ден правите – например на закуска или преди да си легнете. Така има по-малка вероятност да ги забравите.

Преди, по време или след ядене – спазвайте указанията
Това е от голямо значение за ефективността на препарата. Аспиринът, който дразни стомашната лигавица, не бива да се приема на гладно. Подобни са указанията, отнасящи се за противовъзпалителните лекарства. Тези пък, които неутрализират киселинността, се взимат 20-30 минути преди ядене, след което не се пият течности до момента на хранене.

Най-често лекарствата се приемат по време на хранене. Това е и добър начин да не ги забравяте. Когато инструкцията е „след ядене“, а часът е неподходящ за хранене (например през нощта), просто изпийте чаша чай или айран, преди да вземете хапчето.

С чаша вода, а не с бира
Обичайният прием на лекарствата става с вода. Когато друга течност е по-подходяща, то тя е посочена в указанията. Никога не ги взимайте с алкохол. Чаят и кафето също са неподходящи. Прясно изцедените плодови сокове могат да навредят поради лошото им съчетаване с някои съставки в медикаментите.
Някои лекарства са несъвместими с хранителните добавки. Винаги осведомявайте лекаря, ако сте включили такива добавки в хранителния си режим.

Не дъвчете хапчето
Видът, в който е представено лекарството, не е случаен. По-голямата част от медикаментите просто се поглъщат с вода, без да се смучат или сдъвкват. Не ги режете на две части, ако са обвити със специална капсула – нейното предназначение е да предпази препарата от киселинната среда в стомаха. Отварянето на капсулата и изсипването на лекарството в лъжичка също е напълно погрешно и унищожава ефикасността му.

Прочистете аптечката
Уж добре го знаем, но никога не го правим – голяма част от лекарствата стават негодни за употреба определено време след разпечатването им и трябва да ги изхвърлим. Иначе ще продължим да смятаме, че сме добре заредени с всякакви медикаменти, пък и по-лесно ще се изкушим да се самолекуваме. Срокът на годност е посочен на опаковката – не я изхвърляйте, за да не се чудите дали лекарството е все още ефикасно. По повърхността на разпечатаните препарати започват да се размножават различни микроорганизми. Освен това таблетките имат свойството да попиват влагата или пък да изсъхват, като по този начин се променят техните свойства.

При дълго съхраняваните лекарства, макар и да са още в срок на годност, активността може слабо да намалее. Веднъж отворени, капките за нос и сиропите за кашлица са ефикасни средно около две седмици.
Не приемайте лекарства извън датата, която фигурира на опаковката. Наложете си веднъж годишно да преглеждате домашната аптечка и да изхвърляте всичко негодно за употреба. Така само ще си помогнете.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *