Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 храни, които предпазват от рак

Дали американски изследователи направиха голяма крачка в борбата с рака? В изследване на „Marshals of Medicine“ в Калифорния се твърди, че определени храни предпазват от образуване на тумори. Университетската преподавателка д-р Илейн Хардмън е сигурна в едно: „Правилното хранене е нашето най-важно оръжие срещу рака.“ Ето храните, които калифорнийските специалисти са определили като ефикасни срещу коварната болест.

Орехите са не само вкусни, но при редовна консумация могат да намалят значително риска от рак на гърдата. Ядките са богати на Омега-3 мастни киселини, които забавят развитието на раковите клетки или дори предотвратяват образуването им. Те влияят също като антиоксидантите и фитостеролите – вещества, съдържащи се в плодовете с кора (които се белят). 5 пъти седмично трябва да ядем орехи, за да постигнем защитен ефект.

Шоколадът трябва да се консумира по-често, отколкото сладкишите. Той е изключително ценен заради високото си съдържание на какао, флавоноидите, които са основна част на какаовите зърна, допринасят много за положителния ефект срещу рака и най-вече срещу този на червата. Те стопират възпаленията и засилват нашата имунна система.

Гроздето, най-вече червеното, разполага с голямо количество вторични растителни вещества, които са истинска биоактивна защита срещу рака. Към тях спадат специални полифеноли, съдържащи се както в гроздето, така и в гроздовия сок и виното. Полифенол е например елаговата киселина, която в сравнение с другите феноли има 300 пъти по-силно предпазващо действие. Към защитната сила на полифенолите можем да прибавим и флавоноидите кверцетин и катехин (предпазват от рак на кожата и червата). Да се насладим на комбинацията на вино с шоколад. Тя увеличава положителния ефект.

Морковите са полезни не само заради високото си съдържание на каротин. Те съдържат също баластни вещества, които действат като защита срещу рака на дебелото черво, подобряват работата на перисталтиката на червата и ускоряват преминаването на отпадъчните продукти през тях, което от своя страна пък води до отстраняване на карциногените.

Броколите са истинско чудо на природата, с тях можем да укрепим защитните сили на организма си, да предотвратим образуването на инфекции и да намалим риска от рак. Изследователите от престижния американски университет Йейл (Кънектикът) отреждат на зеленчука едно от първите места в списъка на най-здравословните храни. Броколите са богати на фолиева киселина, витамин С и К, както и на желязо. В голямо количество съдържат калций, калий и фосфор.

Доматите трябва задължително да присъстват в нашето меню. Те съдържат безценния срещу рака ликопен. Веществото действа като антиоксидант, който се бори с вредните свободни радикали, образувани от кислорода. Колкото по-дълго доматите врят и се преработват например за сос, супа или кетчуп, толкова по-добър е лечебният ефект от тях.

Зеленият чай хем ободрява, хем предпазва от рак. Важни негови съставки: кофеин, флуорид, цинк, калций, калий, йод, мед и манган. Пийте по 3 чаши дневно.

 

 

 

Малините обединяват полезни вещества и превъзходни вкусови качества. Те съдържат впечатляващо големи количества магнезий и калций. Ароматните плодове са важни и по отношение на съпротивата срещу рака: съдържат много от безценните флавоноиди и полифеноли и подобно на гроздето – много елагова киселина. Освен това в малините има в изобилие баластни вещества.

Тиквените семки със своето високо съдържание на каротиноиди намаляват риска от рак на кожата, белите дробове, червата, пикочния мехур и гърдата. Семките укрепват и пикочния мехур.

 

 

Портокалите със своето високо съдържание на витамин С и селен създават истинска защита срещу рака.

 

 

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *