ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фруктозата – колко е вредна за здравето ни?

Фруктозата е монозахарид (проста захар),който тялото използва за енергия. Малкото количество фруктоза намерено в плодовете и зеленчуците е полезно за организма, но ако количествата са по-големи то тогава тя става вредна за здравето ни. Повечето от въглехидратите, които ядем, са направени на вериги от глюкоза. Когато глюкозата навлезе в кръвния поток на тялото тогава то отделя инсулин за да го регулира. Фруктозата от друга страна се обработва от черния дроб и ако количеството фруктоза, което сме поели е по-голямо отколкото черния дроб може да обработи то тогава той започва да прави мазнини от фруктозата и ги изпраща в кръвта като триглицериди. Това е лошо поради 3 причини:

  • Високите нива на триглицериди в кръвта водят до редица сърдечни заболявания.
  • Прекаленната консумация на фруктоза може да улесни инсулиновата резистентност и това в крайна сметка да доведе до диабет тип 2.
  • Прекаленно голямото количество фруктоза може да бъде причина за покачване на теглото.

Плодовете и зеленчуците са с нормални количества фруктоза в себе си, проблемът идва от добавените захари в съвременните храни, чиито обем значително е нараснал през последните десетилетия. Най-високи нива на фруктоза има във фруктозния царевичен сироп, който е съставен от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Така, че е добре да се избягва, защото е вреден за тялото.

Днес почти всички храни имат добавена захар в някаква форма, която почти винаги включва много фруктоза. Медът има същото отношение глюкоза – фруктоза като фруктозния царевичен сироп, но за разлика от него не е вреден. Преди да си купите каквато и да е храна от магазина прочетете внимателно какво е съдържанието и на захари, ако е в нормите едва тогава я вземете за да сте сигурни, че взимате храна с ниско съдържание на фруктоза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *