Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Радиацията – има ли причина да те е страх?

След ужасяващото земетресение в Япония и взривовете в атомната централа във фукушима хората по света са притеснени от влиянието на радиацията върху тях. Ето какво трябва да знаеш ти и защо нямаш причини да се плашиш.

Дишам ли замърсен с опасни частици въздух?
Не. До България не е достигнал и е невъзможно да достигне облак с опасно съдържание на радиоактивни частици от Япония, уверяват от Агенцията за ядрено регулиране. Просто няма как той да измине няколко хиляди километра и да не се разсее напълно. Възможността за пренасяне на замърсени въздушни маси, съдържащи вредните цезий и йод, от Япония до Европа е на практика неосъществима и това съвсем конкретно заявяват от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Във Виена.

Възможно ли е да се храня с радиоактивна храна?
Няколко седмици след доказателствата за замърсени листни зеленчуци, мляко и морски продукти в Япония ЕС въведе строг контрол за нивото на радиация в хранителни продукти и фуражи, внасяни от там. Това би трябвало да гарантира, че в България няма как да влезе радиоактивна храна. Най-сигурният начин да се увериш, че купуваш чисти продукти, е, да видиш датата на производство и региона им на произход. Трябва да имаш едно на ум, основно когато купуваш прясна риба или морски дарове, уловени в северозападната част на тихоокеанския район. На опаковките той се обозначава като риболовен регион номер 61. Както знаеш, огромно количество радиоактивна вода изтече в морето около фукушима, а да се разпространи в тази част на Тихия океан е въпрос на време.

Какво е влиянието на радиацията върху човешкото здраве?
Радиацията променя химичните процеси в организма, като скъсва връзките между атомите и молекулите в клетките. Най-засегнатите части от тялото са храносмилателната система, както и кръвните клетки в костния мозък. Последствията за здравето зависят от времето и нивото радиация, на която е бил изложен човек.

Какви са дълготрайните ефекти?
Рак. Най-често възникващият вид след прекомерно излагане на радиация е левкемията (рак на костния мозък или кръвта). Обикновено той се появява поне няколко години след радиационното облъчване. Ракът на щитовидната жлеза (особено при децата), на белите дробове, кожата, гърдата и стомаха също са разпространени. Друго отрицателно въздействие върху здравето са мутациите – изменения на генетичния материал, които се предават на следващи поколения. Но не бива да забравяме, че това са крайни последствия, които възникват след излагане на радиация в дози, десетки пъти по-големи от допустимите.

 

Какви радиоактивни елементи попаднаха в околната среда?
Експертите са притеснени за два типа радиоактивен материал, който е отпадъчна продукция на процеса по създаване на атомна енергия. И двата могат да замърсят почвата сравнително лесно и също толкова лесно да станат част от храната. Радиоактивната форма на йода – 131, се абсорбира в щитовидната жлеза и може да доведе до рак. Положителното е, че йодът се разпръсква сравнително бързо и се изпарява след няколко седмици. Друг източник на радиоактивно замърсяване е металът цезий и неговата разновидност 137. Почти течното му състояние го прави удобно усвоим за мускулите и костите на човешкото тяло, освен това той не се разгражда в продължение на десетилетия.

Децата ли са в най-голям риск?
Да, защото те растат, клетките им се делят и има потенциално по-голяма вероятност някои от процесите при растежа да не протекат в правилната посока. След експлозията в ядрения реактор в Чернобил през 1986-а Световната здравна организация отбелязва рекорден брой случаи на рак на щитовидната жлеза сред децата в този регион. Много от тях е можело да бъдат избегнати чрез приемане на йодни таблетки.

Кой е най-засегнат от кризисната ситуация във фукушима?
Хората, които живеят в 50 км радиус около гръмналата атомна централа. Земята им е напълно замърсена и не става за земеделие поне няколко десетилетия. Аква културата в региона, към която освен развъждането на риба, спада и отглеждането на водорасли, също остава под въпрос заради изхвърлените в морето тонове радиоактивна вода.

Какви въпроси повдига японската криза?
В момент, когато светът изживява икономическа и петролна криза, атомната електроенергия беше най-евтина и достъпна. Подобни катастрофи обаче поставят бъдещето й под въпрос. Вече в много европейски страни отрицателното мнение на зелените партии към атомната енергия е подкрепено от все повече хора.

Председателят на неправителствената организация Световен енергиен съвет Пиер Гадоне заяви, че „драмата във фукушима показва, че ядрената сигурност вече не е национален въпрос, а отговорност на целия свят“.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *