ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Гид на здравословното хранене в 8 ценни препоръки

Ние искаме да консумираме естествени продукти без химически добавки, но въпреки това все повече купуваме готови храни, преминали през сложна обработка. Време е да намерим разрешение на това противоречие!

1. Недоверие към изкуствените подсладители
Аспартамът понася много критики не толкова заради риска от ракови заболявания, колкото поради токсичността му за нервната система. При опитите с животни не са забелязани никакви вредни влияния, но при лабораторни изследвания е установено разрушаване на невроните. Препоръчва се по-скоро умерената употреба на захар, отколкото заместването й с потенциално опасни продукти.

2. Консерванти и оцветители – какво се крие зад буквата „Е“
Някои от оцветителите, използвани в хранителната промишленост, са токсични за нервната система. Става дума най-вече за тартразин (Е 102), кинолин жълто (Е 104), оранжево-червено (Е 110), азорубин кармозин (П 122), понсо червено (Е 124), алура червено (Е 129). Тези съставки редовно се добавят към газирани напитки, бонбони и голям брой готови храни. Производителите в Европа са длъжни да уточнят на етикета, че те „могат да имат нежелан ефект върху действията и способността за съсредоточаване при децата”. Зад съкращението ВНА (или Е 320) се крие субстанция, производна на петрола, която забавя загниването на храните. Тя се съдържа в масла, маргарин, дъвки, продукти от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции, а има и данни за канцерогрнност, доказани от опити с животни. Засега все не е намерен заместител на тази вредна съставка.

3. Край на затоплянето на храната в пластмасовата опаковка
Под въздействието на високата температура пластмасовата опаковка, независимо дали става дума за поставка, кутия или опаковъчен лист, отделя бисфенол А и фталати. Те са най-често използваните химикали като пластификатори при производството на синтетични материали от поливинилхлорид (PVC). Доказано е негативното им влияние върху здравето на човека и особено на децата, тъй като могат да доведат до хормонални разстройства и проблеми на репродуктивната система. Освен това увеличават рисковете от алергии, астма и рак. Не затопляйте готовите храни в техните пластмасови опаковки, а ги прехвърляйте в стъклени, керамични или порцеланови съдове. Купете си такива, чиито размери позволяват използването им във вашата фурна.
Бибероните без бисфенол А се разпознават по знака Р или РР на етикета.

4. Избор на бебешки шишета без бисфенол А
Много по-разумно е да изберете стъклени шишета за вашето бебе. Ако предпочитате пластмасовите, не купувайте тези, които съдържат бисфенол А – ще ги разпознаете по това, че на етикетите им се четат буквите PC или цифрата 7. Може би вече имате такива бебешки шишета и нямате възможност да ги подмените. Тогава избягвайте честото им стерилизиране на висока температура. Вредният химикал преминава от пластмасата в храната и може да предизвика по-късно здравословни проблеми у детето.

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *