ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Д-р Владимир КРИЛОВ: Две трети от инсултите могат да бъдат предотвратени!

  • Превантивната диагностика за инсулт и инфаркт е нужна, за да се избегне заболяването, докато се вижда само на картинка

Това са думи на д-р Владимир КРИЛОВ – член-кореспондент на Руската академия на науките и ръ­ководител на Клиника по неотложна неврохирургия. Предлагаме ви част от негово интервю, публикувано във в. „Аргументи и факти“.

–           Д-р Владимир КРИЛОВ кой влиза е рисковата група? При кои пациенти прогно­зата е най-неблагоприятна?

– Сталин, Рузвелт и Чърчил са умрели от кръвоизлив в мозъка. Еди­ният постоянно пушел и никога не е спортувал; вторият е бил доста пълен човек, а третият – слабичък и енергичен. Най-рано от тези трима известни хора, само на 63 години, уми­ра слабичкият и подвижен франклин Рузвелт, втори си отива Сталин – на 74 години, а пълничкият, меко казано, Чърчил доживява до дълбока старост – 91 години. А всеки един уважаващ себе си лекар би ви казал, че в тези три случая нещата би трябвало да станат точно по обратния ред.

Аз със сигурност мога да кажа едно: две трети от инсултите могат да се предотвратят, а основната рис­кова група са пациентите със стеноза (стесняване) на сънната артерия. Този проблем лесно се открива с по­мощта на ултразвуково изследване и магнитно-резонансна томография и съответно да се отстрани с помо­щта на несложна операция.

Ако това изследване стане задъл­жително за хората над 50, хиляди хора могат да бъдат спасени от внезапна смърт и инвалидност… Мигновената смърт често завършва със скъсване на аневризма в мозъчната артерия. Не е възможно да се усети аневризмата. Но ако в рода ви по права линия е има­ло инсулти – е нужно да се подложите на компютърна диагностика. Тази патология понякога се предава по наследство.

–          Вярно ли е, че предвестниците на инсулта се смятат главозамайването и прилошаването в транс­порта?

– Главозамайването може да бъде първи симптом на надигащия се инсулт, но може да бъде проява и на заболявания на средното ухо и зри­телния анализатор. Затова не бива да се паникьосвате веднага, но не бива и да махнете с ръка и да пренебрегнете този симптом.

–          Но в неврохирургията в днешно време се случва истински техни­чески бум, това сигурно помага много?

Сега благодарение на компютър­ната и магнитно-резонансната томо­графия аневризмата на главния мозък се открива лесно и предварително се премахва.

С помощта на тези изследвания можем точно да определим в каква степен е увреден мозъкът u в каква степен можем да го възстановим Истински пробив е т.нар. метод на невронавигацията, благодарение на който Ние точно определяме место­нахождението на увредения участък и подбираме най-слабо травматичният подход към него. Използваме ендоскоп не се налага да режем мозъка, както беше по-рано, а с помощта на пункции поставяме в него оптично устрой­ство, което позволява да се видят мозъчните структури. Това прави операцията по-ефективна и позволява по-открит достъп. Благодарение на съвременната техника в повечето случаи със сигурност прогнозираме степента на възстановяване

–          Чували сме, че на такъв томограф лекарят понякога вижда нарушения, които не са съвместими с живота,а  човекът живее и се чувства прекрасно…

– По-рано се говореше, че мате­рията е първична, а съзнанието – вторично. В неврохирургията това е актуално и днес. Измененията се натрупват незабелязано за пациента, а след това се случва преход на количе­ството в качеството – и човекът бива откаран с виеща сирена в болницата. Ето затова е нужна превантивна диагностика, за да се предотврати заболяването, докато се вижда само на картинка.

–          През последните години неврохирургията се използва дори за за лечение на наркомани.

– Хирургично въздействие върху психиката се е прилагало още през 30-те-50-те години на миналия век. Тогава са лекували буйните болни чрез т.нар. лоботомия – разцепване на бялото мозъчно вещество. Сега пак чрез лоботомия в някои клиники лекуват наркомани и те действител­но след такава операция се отказват от наркотиците. Но при лоботомията се извършва намеса в тези мозъчни структури, които променят психиката и структурата на личността на човека.

–          Вярно ли е, че след мозъчни катастрофи творческите личности се възстановяват по-бързо?

Има наблюдения, че скоростта на възстановяване зависи от характера на човека. Забелязано е, че колкото по-активно е работил човекът преди травмата, толкова по-бързо се въз­становява след нея.

–          Но вие провеждахте изследване, в което се опитвахте да установите дали съществува връзка между мозъчните нарушения и творческите способности.

– Мозъкът на гения с нищо не се различава от мозъка на обикновения човек, а мозъчните нарушения, въпреки разпространеното мнение, по никакъв начин не допринасят и не помагат за гениалността. Обаче дори и тежките неврохирургични заболявания не мо­гат да попречат на човека да твори и да се радва на живота. Има много такива примери в нашия живот.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *