ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 хранителни продукта полезни за сърцето

Сърцето е особено чувствително към всякакви резки промени не само на времето, но и в хранителните навици. Той се влияе значително от съдържанието на някои храни. Няколко изследвания са показали, че има продукти, чиято консумация (в определено количество) се отразява благоприятно върху неговата функция. Например:

1. Една чаша червено вино предпазва от сърдечен удар по-добре, отколкото употребата на аспирин, поне според някои изследвания. Напитката не позволява на коронарните съдове да се запушват с образуването на кръвни съсиреци, като намалява с 75% активността на тромбоцитите.

2. Млякото може да ни спаси от сърдечни проблеми. Американски учени от Детройт са доказали, че ежедневната употреба на обезмаслено мляко – 2 чаши намаляват до 2 пъти риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

3. Продукти, богати на витамин Е (зеленчуци, сирене, извара, бобови растения, растителни мазнини), укрепват сърцето, твърдят учени от Националния институт по кардиология в САЩ.

4. Храненето с риба веднъж седмично може да намали с до 44 процента риска от сърдечен удар. Морските продукти предпазват организма от развитието на различни сърдечно-съдови заболявания.

5. Орехите наистина удължават живота (до 7 години). Според проф. Хари Купър от Университета в Калифорния, в състава на орехите влизат вещества, които предпазват сърцето от вредното въздействие на холестерола.

6. Използването на сладко от малини, вместо захар допринася за укрепването на коронарните артерии. Малините съдържат много витамини С и Р, които укрепват стените на съдовете, салицилова киселина, която нормализира съсирването на кръвта, калий и мед предпазва сърцата ни от стрес. Такова действие имат и къпините.

7. Бананите нормализират сърдечния ритъм. Според проф. Роджър Мей Националната лаборатория за аргон, бананите са „отлични гориво за нервната система, осигуряват необходимата енергия, насърчават опазването на белтъчни съединения в сърдечния мускул, като възстановяват баланса на калий и успокояват учестеното сърцебиене”.

8. Кайсии предотвратяват ангина пекторис (гръдна жаба). Пресни или сушени, благодарение на високото си съдържание на калий и витамини, те са особено полезни за профилактика на заболявания на сърдечно-съдовата система, а също и улесняват адаптирането към стреса от инфаркт при хората, които редовно спортуват. Препоръчително е всеки ден да се ядат 150 грама сушени кайсии.

9. Портокалите предпазват сърцето от стрес и вируси. Известно е, че цитрусовите плодове съдържат витамин С и биофлавоноиди, които помагат за неговото усвояване. Портокалите съдържат пектин и други природни полизахариди, които се свързват с йоните на тежки метали и радиоактивни елементи и улесняват тяхното изхвърляне от тялото. Хапването на 2-3 портокала на ден е сигурна защита на сърдечно-съдовата система от неблагоприятните фактори на околната среда.

Това се отнася и за мандарините, които подобряват метаболизма и помагат за свалянето на наднорменото тегло и затлъстяването, което разтоварва сърцето. Високо уважаван е и грейпфрута, които благодарение на наргинина (веществото , което осигурява горчивия, но освежаващ вкус на плода) – биологично активно вещество, което помага за намаляване на кръвното налягане и холестерола.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “9 хранителни продукта полезни за сърцето

  1. Pingback: Витамин К е важен за организма на всеки човек | Лекува нет

  2. Pingback: 5 признака, че може да имате сърдечна болест | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *