Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Колкото по-рано започне лечението на болните от шизофрения, толкова изходът е по-добър” – твърди проф. Миланова.

За съжаление, ако пациентът не е осигурен, той не може да получи лекарства.

А болните обикновено попадат в специализирано заведение от 3 до 5 години след началото на болестта.

Специалистите споделят, че има и такива, които сами търсят помощ при тях, и то доста често. Такива ситуа­ции означават, че се е случило някакво пречупване – болният най-после е осъз­нал, че има проблеми и тръгва да търси подходящите лекари. Повечето от психичните болести започват много рано – около 15-16-годишна възраст.

Само в по-големите клиники, които са малко у нас, може да се доведе едно лечение докрай. В по-малките болнични заведения то не може да бъде завър­шено. За това си има причина, болнич­ните легла спрямо населението не са достатъчно. Въпросът е, че тези хора като излязат от болница, обикновено няма към кого да се обърнат – липсват достатъчно на брой адекватни служ­би, които да продължат лечението им.

Ако пациентът не е осигурен, той не може да получи лекарства. В голе­мите държавни болници много често попадат хора на принудително лече­ние, а голяма част от тях – най-малко 60 на сто, не са осигурени. Това си е доста висок процент.

„Например тези хора, които пре­минават през нас и живеят наблизо, имат възможност да посещават спе­циални занимания в нашата болница след изписването им – продължава проф. Миланова. – Но друга част от пациентите не отиват никъде – или стоят вкъщи, или обикалят улиците. Едва около 12 на сто от болните по­лучават адекватна извънболнична по­мощ и са включени в рехабилитационни програми. Другите 88 на сто… тези, които имат право, ще търсят лекаря да им предпише лекарства. Но това не е достатъчно“, изказва огорчението си проф. Миланова.

ВНИМАНИЕ!

От думите на проф. Миланова става ясно, че не се осъществява почти никакво наблюдение на пациентите, след като из­лязат от болницата. Няма кой да ги насочи къде да отидат и какво да правят. Трябва да се създадат дневни центрове или т.нар. защитени жилища, в които те да живеят, да се събират, да се научат да се грижат самостоятелно за себе си. Във всички случаи е нужен регистър, защото има пациенти, чието състояние трябва да се проследява по-отблизо.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “„Колкото по-рано започне лечението на болните от шизофрения, толкова изходът е по-добър” – твърди проф. Миланова.

  1. Pingback: В България не се води статистика за броя на хората с психични проблеми! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *