Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От морбили най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години.

СИМПТОМИТЕ ПРИ МОРБИЛИ:
висока температура, интоксикация, обрив по кожата и лигавиците, понякога е трудно да се разграничат от началото на алергии и настинки. Заболяването протича много тежко при възрастните, особено в напреднала възраст. Има и смъртни случаи. Болестта се причинява от вирус, който е много неустойчив и бързо загива в околната среда.
Кърмачета до 3 месеца не боледуват, защото получават антитела от майката, при условие че тя е прекарала заболяването. Деца от 3 до 9-месечна възраст боледуват рядко. Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразен 1-2 дни преди първите прояви на болестта и до около 7 дни след това (или 4 дни след появата на обрива). Заразяването става по въздушно-капков път.
Възприемчивостта е много голяма – достига до 96-100% при не имунизираните хора. Най-често болестта възниква през зимата и пролетта. Чрез секретите от горните дихателни пътища на болните при говор, кихане и кашлица вирусът попада върху лигавицата, както и върху конюнктивите на човека. Прониква и се размножава в епителните клетки на респираторния тракт и очите. Оттам той достига до регионалните лимфни възли. Чрез кръвта се разсейва из цялото тяло – сливици, апендикс, лимфни възли, панкреас, тимус и др. След преболедуване от морбили се създава пожизнен имунитет. След попадането си в организма вирусът предизвиква възпаление на фаринкса, ларинкса, трахеята, бронхите. Може да се развият пневмония, менингити, менингоенцефалити. Инкубационният период е 10-14 дни. В края на този период настъпва т. нар. катарален стадий, който продължава 3-4 дни. Протича с отпадналост, обща слабост, безапетитие. Температурата се повишава до 38-39 градуса и се задържа постоянно висока.
ВНИМАНИЕ!
Специфични за морбили са пи нар. петна на филатов-Коплик. Локализират се по лигавицата на бузите срещу кътниците. Представляват малки 1-2 мм бели петънца върху зачервена лигавица. Приличат на зрънца сол върху червена основа. Появяват се на втория или третия ден от катаралния стадий и бързо изчезват. В края на катаралния стадий (на 3-ия или 4-ия ден) настъпва рязко понижаване на, температурата за около един ден, блед което отново се повишава до 40 градуса и се появява обрив. Започва обривният стадий на заболяването.
Обривът е ситен – розово-червени петна или леко надигнати пъпчици с размери 1-2 мм.
Вирусологът-имунолог д-р Иван Кеасимиров: НЯМА ЛЕК!
Без помощта на ваксините не може да се справите с инфекциите, които са причинени от вируси. Заболяването не се лекува. Няма и лекарства против морбили! А единственият начин да се предотврати епидемията е имунизирането. Разбира се, не е нужно всички хора поголовно да се имунизират – достатъчно е поне 80-90% от населението. Ако децата не се ваксинират, няма да се изгради и т.нар. групов имунитет. Тогава болестта се разпространява по схемата на острите респираторни заболявания – достатъчно е един да се разболее, за да се заразят и всички останали. А голяма част от родителите са против ваксинирането. В България много родители отказват да ваксинират децата си поради страх от усложнения след ваксинацията. И това е разбираемо – днес в средствата за масова информация има публикувани много разкази за деца, при които са възникнали усложнения и сериозни проблеми със здравето след поставянето на дадена ваксина. Дори и в ситуация на епидемия лекарите не могат да принудят хората да се ваксинират. Всеки сам трябва да реши – за себе си и за децата си.
За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “От морбили най-често боледуват деца на възраст от 2 до 10 години.

  1. Pingback: Учените имат намерение да победят шарката веднъж завинаги

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *