ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

При гастрит избягвайте броколи

Гастритът е възпаление на лигавицата на стомаха. Тя се причинява от пиенето на твърде много алкохол, продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като аспирин или ибупрофен, или инфекция от бактерии, като например Helicobacter Pylori. Възпалената лигавица на стомаха също може да се развие след големи хирургични интервенции, травматични наранявания, изгаряния и тежки инфекции. Болести като злокачествена анемия, автоимунни заболявания и хроничен рефлукс на жлъчка, също може да предизвикат гастрит.

Хората страдащи от гастрид имат следните симптоми: стомашно неразположение или болка, подуване на корема, гадене или повръщане, както и усещане за парене в горната част на корема. При някои може да се появи кръв в изпражненията или при повръщане. При това положение незабавно трябва да се посети лекар. Хората ,които страдат от гастрит трябва да ядат лесно смилаеми храни, също така и да имат редовни хранения.

Диетата на хора с гастрит трябва да бъде следната:

Млякото и млечните продукти трябва да бъдат ограничени до 3 порции на ден или по-малко. Млечните продукти да бъдат с по-ниско съдържание на мазнини, тъй като мазнините повишават киселинността в стомаха, а това обостря гастрита.

Трябва да се избягва алкохол, черен и червен пипер, чили на прах, люти чушки.

Кофеинът също може да увеличи количеството на стомашната киселина. Напитки, кано чай, кафе, кола, какао и шоколад също не трябва да се вземат. 

Човек трябва да се стреми да приема колкото се може по-малко домати, мента, доматен сок, мазни храни и цитрусови сокове. Тези хранителни продукти може да предизвикат киселини в стомаха или болка в хранопровода. Трябва да бъде ограничен приемът на лук, канела, чесън и карамфил, тъй като те също разстройват стомаха.

Храните с високо съдържание на влакна не са вредни за стомаха. Те не причиняват болка на повечето хора страдащи от язва и гастрит.

Храните които причиняват газове също трябва да се избягват. Това са броколи, зеле, лук, мляко, варени сушени фасул и грах, някои плодове и др.

При гастрит човек трябва да яде храна, която да е лесно смилаема и може лесно да се усвои от организма. При хора с гастрит се препоръчва да се яде бавно и храната да се дъвче старателно. Да не се преяжда. Д асе яде на всеки три часа, като се приема храната на малки порции. Да се избягват пикантни и пържени храни, защото те дразнят стомаха.

При гастрит трябва да се приемат храни като листни зеленчуци, пшенични трици, неполиран ориз, пресни плодове, зеленчукови салати, кокосова вода, сок от моркови, банан, ниско млечни храни.Избягвайте: кафе, алкохол, пълномаслено мляко, сметана, месо, свинско месо, портокалов сок, сода, пикантни храни, горещо какао, фасул, броколи. Ако имате гастрит избягвайте да приемате всякакви лекарство, които пречат на стомаха ви. Преди да приемете лекарството се консултирайте с вашия лекар дали то няма да ви обостри гастрита.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *