ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

40 най-важни въпроса за рака при жените 4

31. Опасна ли е радиотера­пията?

Радиацията и йонизира­щите лъчи имат за цел да унищожат раковите клетки. Терапията обик­новено е външна, но има случаи на вътрешно

приложение (кюритерапия и брахитерапия). Тя не е вредна, разбира се, тъй като освобождава организма от раковите клетки и предпазва от рецидиви, улеснява опе­рацията. В днешно време дозирането е много пре­цизно и строго контро­лирано.

32. Може ли да се ходи на работа по време на радиотерапи­ята?

Сеансите продължават около 15 минути и не се усеща нищо. Всичко е под контрола на компю­търа и медицинската сес­тра. Ходенето на работа и шофирането са напъл­но възможни по време на терапията. Нормал­ният живот продължава. Все пак трябва да бъдат спрени цигарите, да се внимава с храната и да се намали чувствително консумацията на алко­хол.

33. Колко трае химиотерапията?

Всичко е индивидуал­но. Редуват се периоди на терапия и периоди на почивка. Почивката трае от 1 до 4 седмици – това време е необходи­мо за преодоляване на вторичните ефекти. Об­щата продължителност на терапията зависи от реакцията на пациента, но обикновено варира от 3 месеца до 2 години, без това да е в пряка зависимост от тежестта на заболяването.

34. Може ди да се ходи на работа по време на химиотерапи­ята?

Това зависи от естеството на работата, от реакция­та на организма към те­рапията, от мотивацията на пациента. Във всички случаи се налага съобра­зяване на работното вре­ме със сеансите. Химио­терапията е съпътствана от умора, но работата може да улесни психиче­ски преминаването през този нелек период.

35. Кога се налага хормо­нално лечение?

Когато изследванията покажат, че раковите клетки имат рецептори за естрогена и прогестерона, обикновено се предписва хормонално лечение. То се състои или в прием на лекарства или в оперативна намеса за отнемане на органа произвеждащ хормони като яйчниците. Хормоналната терапия е обичайна при локален рак на гърдата, но трябва да е съпроводена с редовно наблюдение на матката всяко кървене е причина за незабавна консултация с гинеколога.

36. Кога се смята, че излекуването е окончателно?

Петгодишният срок с смята за показателен. През това време се правят прегледи – първоначално на 6 месеца, после веднъж в годината – за да се следи за евентуални рецидиви. За жалост ракът е болест, която може с години да се развива „мълчаливо“, така че редовните прегледи са от огромно значение и за здравите, и за тези, които вече са боледували от онкологично заболяване. За всички очакването на резултатите е мъчително и често изпълнено със страх, но в днешно време няма никакъв друг начин за контрол.

37. Какво е развитието на раковите заболявания? 

От една страна, броят на заболелите се увеличава. Въпреки че това се дължи отчасти на засиления контрол чрез профилактични прегледи, фактите говорят за много по-голяма заболеваемост в сравнение с предишните поколения. От друга страна, непрекъснато се увеличава процентът на оздравелите, особено от рак на гърдата и на маточната шийка  при новата ваксина, която навлиза все повече в профилактиката. Най-труден за лечение остава ракът на яйчника поради  почти пълната липса на симптоми.

38. Какви мерки трябва да се взимат след раково заболяване?

Препоръчва се, разбира се, здравословен начин на живот без тютю­нопушене и с умерена консумация на алкохол. Балансираното хранене с увеличена консумация на плодове и зеленчуци и намаляване на мазни­ните от животински про­изход, както и редовната физическа активност са базовите принципи на живота след болестта. На практика това поня­кога не е лесно, особено ако не са изградени съ­ответните хранителни и спортни навици, но няма по-добър начин за възстановяване на ор­ганизма след преживе­ния стрес. Жаждата за живот, която се появя­ва обикновено, трябва да бъде контролирана и насочвана. Понякога се налага и психологична помощ.

39. Над какво работят изследователи­те?

Повечето изследвания се правят върху някол­ко типа рак, но това има значение и за лече­нието на всички оста­нали. Най-много усилия се хвърлят в областта на генетиката, тъй като борбата с рака би била най-ефикасна на клетъч­но ниво. Достигането до причините за мутацията е главната цел на учени­те. Друга голяма част от изследователската работа е посветена на непрекъснатото усъвършенстване на терапиите. Най-голям напредък бележи химиотерапията.

40. Защо още не е от­крит произходът на рака?

Защото причините за възникването му са различни в зависимост от типа рак и от индивидуалността на пациента. От хората с еднакъв начин на живот някои се разбо­ляват, а други не. Често се изтъква способността на човека да се пребор­ва със стреса и други фактори, които науката се опитва да обясни, и защо някои живеят над сто години, а други с 30 години по-малко. Днес медицината познава процеса на развитие на рака и появата на метастази, но произходът на болес­тта остава неизяснен. Разбира се, някои кон­кретни причинители са идентифицирани – това е случаят на папиломавируса, водещ до рак на маточната шийка.

част 3

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “40 най-важни въпроса за рака при жените 4

  1. Pingback: 40 най-важни въпроса за рака при жените 3 | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *