Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

12 начина да избегнем рака?

Вероятно никога няма да хванете рак, ако следвате съветите за здравословен начин на живот. Поне 70 % от известните причини за развитие на злокачествени образувания могат да бъдат избегнати. Първата защитна линия е изградена от правилното хранене, подходящата физическа активност и отказа от тютюнопушене. Но наред с тези добре известни методи в последно време учените разкриха доста изненадващи и на вид незначителни малки промени във всекидневието, които могат да допринесат много за профилактиката на рака.

  1. РАКЪТ МОЖЕ ДА СЕ „УДАВИ“ Щ СТЕЧНОСТИ

Приемът на много вода и’други течности може да „потопи“ риска от развитие на рак на пикочния мехур, твърдят изследователи от френ­ската асоциация за злокачествени заболявания. Обяснението за пре­вантивните сили на течностите е, че те разреждат концентрацията на канцерогенните агенти в урината и помагат за по-бързото им изхвърляне от организма чрез отделителната система.

  1. МИЙТЕ КАФЕ С КОФЕИН ВСЕКИ ДЕН

Любителите на истинското кафе, които изпиват по 4-5 чашки дневно, са застрашени с 40% по-малко от рак на мозъка в сравнение с хората, които употребяват рядко черната напитка, твърди проучване от миналата годи­на. Същото количество кафе намалява риска от развитие на рак на фаринкса и на устата. Кафето без кофеин няма такъв ефект както истинското кафе, което е по-надежден защитник от чая, който също предпазва от злока­чествени болести.

  1. ЗАБРАВЕТЕ ЗА ХИМИЧЕСКОТО ЧИСТЕНЕ

Разтворителят перхлоретилен, който се използва традиционно при химическото чистене може да причи­ни рак на черния дроб, на бъбреците и на кръвта, показват резултати от едно проучване на ЕРА (Американската агенция за опазване на околната сре­да). Най-застрашени са хората, кои­то работят с химикали и използват стари машини за химическо чистене, а не толкова клиентите. Все пак за предпочитане е да перете фините си дрехи на ръка с меки и неутрални сапуни, да ги сушите на въздух и при необходимост да почиствате петната c естествени средства вместо c химични разтворители.

  1. СЛОЖЕТЕ ФИЛТРИ НА КРАНОВЕТЕ НА ЧЕШМИТЕ

Така ще намалите приема на канцерогенни химикали, както и на нарушаващи хормоналния баланс в организма ви елементи, които вода­та от водопроводната мрежа може да съдържа. Филтрираната вода дръжте в шишета от стъкло или от неръждаема стомана, за да избегнете химични замърсители като бифенол А например, който може да се открие във вода, съхранявана в пластмасо­ва бутилка (затова този съд е за еднократна употреба). Според ново изследване на група френски учени за състоянието на околната среда се оказва, че в доста случаи водата от чешмата е по-безопасна от бути­лираната.

  1. МОБИЛНИЯТ ТЕЛЕФОН – ДАЛЕЧЕ ОТ УХОТО ВИ!

Използвайте го само за кратки разговори или говорете с устрой­ството hands-free, което ви дава възможност да държите телефона и съответно радиочестотната енер­гия, която излъчва, далече от главата си. Опасността от развитие на рак на мозъка поради прекалена употреба на мобилните телефони не е доказана, но не е и отхвърлена. Така че по-добре я елиминирайте доколкото можете, смятат онколозите.

  1. ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ МОЩНИТЕ „ЗАЩИТНИЦИ“ В ЗЕЛЕНО

Става дума за зелените зеленчуци – и колкото по-тъмнозелени са, тол­кова по-добре. Следващия път, когато си купувате салата,’изберете най- тъмнозеления вид, защото съдържа най-много хлорофил. Той е богат на магнезий – елементът, който намаля­ва опасността от развитие на рак на дебелото черво. Учените обясняват, че магнезият подава „сигнали“ на клетките как да действат. Ако от него в организма няма достатъчно количество, клетките може да започ­нат да се делят и да се размножават тогава, когато не трябва. Сред зеле­ните защитници е и спанакът – поло­вин чаша задушен спанак съдържа 75 мг магнезий – 25% от необходимото ни дневно количество.

  1. МАРИНОВАЙТЕ МЕСОТО, ПРЕДИ ДА ГО ПЕЧЕТЕ

Меса, печени на скара с въглища, са много вкусни. Но те могат да съдържат канцерогенни хетероциклични амини, които се образуват при обработването на месото на висока температура и при печенето на огън (както е при барбекюто). Опасността от канцерогенни елементи във вкус­ната скара може да се намали, ако предварително мариновате месото, като добавите розмарин и мащерка към маринатата и го оставите да кисне в нея поне час. Богатите на антиоксиданти подправки могат да понижат с 87% наличието на канце­рогенни съставки в храната.

  1. „ИЗГОРЕТЕ“ МАЗНИНИТЕ, ЩЕ НАМАЛЕЕ ОПАСНОСТТА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

Установено е, че умереното физи­ческо натоварване – например 2 часа бързо ходене на ден, намалява риска от карцином на млечната жлеза с 18%. Онколозите обясняват, че ре­довните тренировки допринасят за този ефект. Те ни помагат да горим мазнини, които са вредни не само за фигурата. Наред с всичко останало мазнините могат да произвеждат свой собствен естроген – хормон, кой­то в определени случаи попада сред факторите за развитие на рак.

  1. ИЗСЛЕДВАЙТЕ ПЛЪТНОСТТА НА ГЪРДИТЕ СИ

Най-новите проучвания сочат, че този показател също е много важен за определяне опасността от разви­тие на карцином на млечната жлеза. Според данни от мамографски изслед­вания жените с над 75% плътност на гърдите са с 4-5 пъти по-висок риск за рак в сравнение с жените с по-ниски проценти на плътността. Обяснение­то е, че плътността на гърдите се определя от наличието на естроген – високото ниво на този хормон ги прави по-компактни. Затова се пре­поръчват физически упражнения – за да се намали естрогенът. Освен това топенето на мазнини променя процесиme на растежа в организма в поло­жителна посока, като кара протеини като адикопините и хормони, като инсулина да изключат „бутоните“ за развитие на ракови клетки.

  1. ЯЖТЕ ЯДКИ

Специалистите ги препоръчват, защото са богати на селен – антиоксидантът, който предпазва от рак. Последните изследвания показват, че високото ниво на този елемент в кръвта намалява риска от карцином на пикочния мехур при жените, както и от рак на белия дроб и дебелото черво при „всички хора. фаворит сред богатите на селен ядки са бразил­ските орехи, които се намират и на нашия пазар. Учените допълват, че освен като антиракова храна продук­тите, съдържащи високо количество селен, подсилват имунната система, предпазват клетките от вредните свободни радикали и потискат обра­зуването на кръвоносни съдове, които хранят туморните образувания.

  1. ПРИЕМАЙТЕ ЧИСТИ ХРАНИ

Учените препоръчват биопродуктите, защото в тях липсват добавени антибиотици и хормони за усилване на растежа. Биопродуктите не са обработвани с пестициди или с химикали за по-дълго запазване на свежия им вид. Винаги мийте обилно под течаща вода плодовете и зелен­чуците, преди да ги поднесете сурови или да ги сготвите. Същото важи за месото и яйцата. При тестване на продукти с пестициди са открити над 40 канце­рогена, съобщават френски изследо­ватели от Националния институт по онкология. Най-богати на пестициди са целината, прасковите, ягодите, ябълките и боровинките.

  1. ЦВЕТНИТЕ ДРЕХИ БЛОКИРАТ ВРЕДАТА ОТ СЛЪНЦЕТО

Френски изследователи стигнали до интересния извод, че цветът на облеклото може да блокира вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Синьото и червеното показали по­добри защитни резултати от бялото и жълтото.

Важно е винаги да носите шапка, когато слънцето е силно. Меланомът може да се появи по всички части на тялото, но когато е по главата или по врата, опасността от смъртен из­ход е два пъти по-висока, отколкото при рак на кожата по други зони.

За Lekuva.net – от френски (сп. „France Dimanche“)

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “12 начина да избегнем рака?

  1. Pingback: Билкове мехлеми за рак на кожата | Лекува нет

  2. Pingback: Доц. Коста Костов: Само 15 % от болните с рак на белия дроб живеят 5 години! | Лекува нет

  3. Pingback: Когато чуете диагнозата „рак” не се стряскайте! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *