БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

При множествена склероза изключете мазнините

Здравейте, какво трябва да бъде храненето при множествена склероза?

Даниела Манева – Ямбол

В момента все още не съществува консенсус за правилата за хранене при множествена склероза, но има изследвания, които дават възможност да ви дадем ясни насоки. На първо място е важно максимално да контролирате консумацията на наситени мастни киселини, а дори ако е възможно, да ги изключите почти напълно. Източниците на наситени мастни киселини са продуктите от животински произход, съдържащи мазнини като мазни меса, колбаси, кайма, сирена, масло, тестени произведения с масло и сирене, бискви­ти, торти, сладкиши. За сметка на наситените мастни киселини би трябвало да увеличите ко­личествата на незаменимите мастни киселини омега 3 и най-вече омега 6. Омега 6 са с доказан позитивен ефект върху броя и интензитета на кризите. Омега 3 мастни киселини можете да си набавяте от риба, рапично олио, но най-добре е да вземате и хранителни добавки. Омега 6 са доста разпространени в обичайно ползваното в България слънчогледово олио, но те присъстват също и в ореховото, сусамовото, соевото олио. Нуждите ви на ден от тези растителни мазнини са от 4 супени или 8 чаени лъжички. Увеличете консумацията на сурови продукти – зеленчуци и плодове, както и на пълнозърнести храни (хляб, ориз, макаронени изделия).

И ОЩЕ ПРЕПОРЪКИ:

  • Киселото и прясното мляко да са с въз­можно най-ниска масленост.
  • Рибата трябва да присъства в менюто ви поне 3 пъти седмично.
  • Приемайте хранителни добавки от комплекс витамини и олигоелементи. Този прием трябва да е постоянен в продължение на години.
  • Отстранете всички живачни амалга­ми от устата си. Излагайте се възможно най-малко на лъчения от мобилни телефони, компютър, престой в обсег на линии с високо напрежение.
  • Едно от най-важните неща е да не приемате никакви токсична вещества – цигари, алкохол, дрога, лекарства и билки без предписание, най-вече седативни и нестероидни противовъзпалителни.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *