Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заблуди и истини за очните заболявания

31,8 % от хората смятат, че заболяването на очите наречено „сиво перде“, може да се развие само на стари години.

Да, наистина в 90% от случаите в напред­нала възраст очната леща потъмнява и се получава „сиво перде“ (катаракта). Наре­чено е така, защото зеницата се оцветява в сиво, като заболяването обикновено се хваща едва в напреднал стадий. Първият симптом за сивото перде, което е най- честата причина за ослепяване, е бавното намаляване на зрението и появата на силни заслепяващи ефекти. По-късно засегнатите от перде започват да виждат като „в мъгла“. Помътнялата леща може да се отстрани чрез операция и на нейно място да се сложи имплантант, който ще улесни виждането.

50,2 % предпола­гат, че очното налягане е свързано и зависи от кръв­ното налягане.

Не, кръвното налягане не оказва директ­но влияние върху вътреочното налягане. За повишаване на очното налягане е отговорна течността, която се намира между роговицата, ириса и лещата на окото. Когато равновесието между произ­веждането и оттичането на тази течност е нарушено, тогава се повишава очното налягане и ако това продължава, то води до увреждане на очния нерв.

41,6 % от хората вярват, че след операция с лазер никога повече няма да носят очила.

Не, лазерните операции не са гаранция за перфектно зрение. Най-голям шанс има при корекции на неголеми дефекти на очите. Но дори тогава не може да бъде предотвратено евентуал­ното носене на очила в по-късен етап.

30,8 % си мислят, че синестетиците са хора, които виждат двойно.

Не, синестезията е способност да се въз­приема дадено явление с повече от едно сетиво, т.е. синестетиците смесват две или повече сетива. Те могат например не само да чуят звука, но виждат към него и някакъв цвят или форма. Има синестетици, които при буквата А виждат червен цвят, при буквата Б – син цвят. Други усещат при виждането на някакъв цвят и температура – например топло синьо. При грети някаква дума предизвиква и вкусово усещане. Смята се, че тази способност се предава по наследство, като може да прескочи едно поколение.

69,4 % от хората са на мнение, че четенето на слаба светлина уврежда очите.

Да се чете на слаба светлина наистина напряга очите, но не оказва никакво влияние върху силата на зрението. Много по-опасна е прекалено силната светлина. Заслепяването може така да умори очите, че те вече да не реагират нормално при прекалено силно осветление. А при по-голяма продължителност това може да доведе до увреждане на очните нерви.

25,1 % от жени­те смятат, че детските слънчеви очила са само моден аксесоар.

Очите на децата се нуждаят от специална защита, защото те пропускат повече свет­лина от тези на възрастните. Затова при силно излъчване – например в планината на сняг или на морето във водата, малките деца непременно трябва да носят слънчеви очила с UV защитени стъкла.

65,5 % от мъжете пък са на мнение, че кога­то се работи на компю­тър, е най-добре светлина­та да идва отгоре.

Не, идеалният вариант при работа на ком­пютър е светлината да е мека и да идва от­дясно или отляво, за да се избегнат силните отблясъци на екрана. Лампата в никакъв случай не бива да бъде зад монитора. За да се щадят очите, трябва да се седи на разстояние най-малко 50 и най-много на 80 см от екрана на компютъра. А горният ръб на монитора трябва да е точно под нивото на очите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Заблуди и истини за очните заболявания

  1. Pingback: Суперхрани – съществуват ли наистина? | Лекува нет

  2. Pingback: Доц. Д-р Ботьо Ангелов, Д. М: Заради инфекции може да се роди бебе с катаракта! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *