ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Няколко отвари за общо укрепване на организма и помощ при простуда

–          Къпина: Приготвя се отвара, като 15 или 20 грама плодове от къпина се пускат в половин литър кипяща вода. Сместа се вари 10  или 15 минути, след което се дърпа от огъня и се оставя да поизстине. Прецежда се и се изпива на няколко пъти. Може да се подслади със мед. Прави се също запарка от листата на къпината която може да се използва за гаргара.

–          Бяла върба: приготвя се извлек от една чаена лъжичка ситно нарязана кора от бяла върба, която се залива с половин литър студена вода и се оставя да кисне 8 часа. Течността се прецежда и се изпива за един ден.

–          Дива мащерка: три или четири чаени лъжички сушена дива мащерка се заливат с три чаени чаши кипяща вода и се оставят да престоят три или четири часа. След това сместа се слага на огъня и се вари около една или две минути, прецежда се, разделя се на три части и се пие по 3 пъти на ден преди хранене.

–          Черен пипер: Счукват се три или четири зърна черен пипер и се прибавят към една чаша топло червено вино. Напитката се приема при простуда вечер преди лягане.

–          Бани със черен синап: във много гореща вода се накисват пет или осем супени лъжици семе от черен синап. Когато температурата стане поносима, с тази вода се правят бани на ръцете и краката, които продължават  не повече от пет до 10 минути. След това крайниците се изплакват със чиста вода, разтриват се със суха груба кърпа, болният ляга във затоплено легло, обува вълнени чорапи, завива се добре и пие горещ чай или билкова отвара със мед.

–          Калина, черен бъз: няколко цвята от черен бъз и 20 или 30 плодчета от калина се варят 15 или 20 минути в половин литър вода. Течността се прецежда и се пие топла два или три пъти на ден.

–          Пелин, мас, сода: при простуда ходилата на краката се разтриват с мехлем от свинска мас, счукан пресен пелин и една чаена лъжичка сода бикарбонат. Обуват се чисти памучни чорапи и се преспива една нощ. Това средство е подходящо и при възпаление на гърлото.

–          Мащерка, риган, бял оман, жълт кантарион, иглика, подбел, мента: взимат се 20 г стръкове от мащерка, 20 г корени от бял оман, 20 г листа от подбел, 15 г стръкове от риган, 10 г цветове от иглика, 10 г стръкове от жълт кантарион и 5 г листа от мента. Изсушените билки се стриват и се смесват. Три супени лъжици от сместа се заливат с 3 чаени чаши вряла вода. След 10 или 15 минути чаят се прецежда и се изпива на три пъти през деня. Може да се подслади със мед.

–          Черен бъз, липа, лайка: вземат се 40 г цвят от черен бъз, 30 г цвят от липа, 30 г цвят от лайка. Изсушените билки се стриват и се смесват. Две чаени лъжички от сместа се запарват с една четвърт литра вряща вода. Запарката се прецежда след 20 минути. Пие се топла на малки глътки. Прилага се три пъти дневно при  простуда.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *