ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да преборим високия холестерол в кръвта?

Личната ми лекарка ми пусна за изследване на кръвта и се разбра, че холестерола ми е висок. Освен това тя ме уплаши, че това е опасно както за сърцето, така и за мозъка. Бихте ли обяснили кой стойности на холестерола са опасни и как мога да го намаля ?

Владо Бушев, Шумен.

Изследванията на холестерола станаха много актуални в момента, особено за нас българите. Основно защото начинът ни на хранене определено не е здравословен.

По принцип количеството на холестерола в кръвта се определя от гинетични фактори и от начинът на хранене. Нормалните му стойности са от 3,3 до 7,7 мил. мола на литър. Тук трябва да поясним, че американските норми са още по-строги и дават горна граница 5,2 – 5,5 мил.мола.

Освен това трябва да знаете, че има добър и лош холестерол, но не е важно общия холестерол да е нисък, а добрия висок. Това също е вредно. Трябва да се знае, че ако имате родители или близки с високи стойности на холестерола е много вероятно и и при вас те да бъдат такива.

Понижението става най-вече чрез строга диета като се изключат от менюто свинското месо, кашкавала, мазните сирена и млека,, всички видове колбаси и пилешката кожа. От месата е допустима консумацията единствено морската риба и пилето без кожа.

Нивото на холестерола може да се понижи и с лекарства – т. нар. статини, които се изписват от лекар специалист – най-често кардиолог или невролог.

Конкретно при вас нивото на холестерола е такова, че би трябвало да започнете диета. Ако до месец, два стойностите му не спаднат е препоръчително да се обърнете към кардиолог или невролог, за да започнете лекарствена терапия. Иначе има реален риск от отлагане на склеротични шлаки в сърцето и мозъка – с други думи повишава се риска от инфаркт или инсулт. За да се пострадате от тези заболявания има и други фактори, които предразполагат. Такива са високото кръвно, захарния диабет.

Като цяло вашето състояние изисква сериозно внимание към този рисков фактор и незабавни мерки.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 0898 / 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *