Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – Г – З

  • Глог: представлява разклонено дърво или храст, високо до 5 метра. Цветовете са бели, събрани на щитовидни съцветия. Във фитотерапията се използват листата с цветовете или само цветовете, или плодовете. Среща се из горите и храсталаците из цялата страна до 1500 м надморска височина. Указва благотворен ефект при лечение на сърдечносъдови заболявания- леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба и други.
  • Глухарче: многогодишно тревисто растение високо до 30 сантиметра. Листата са с неправилно изрязана петура с едри заострени дялове, насочени към дръжката. Цветната кошничка е съставена, от жълти езичести цветове. При лошо време и нощен кошничките се затварят. Растението развива късо коренище, което преминава в дебел месест корен, дълг до 20 сантиметра. Цъфти от ранна пролет до есента. Използват се корените събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Те се изкопават, изчистват се от пръстта  и кореновата шийка и се измиват със студена вода. Среща се из цялата страна.
  • Градинска чубрица: едногодишно градинска растение, стеблата са 20 до 40 сантиметра високи, изправени, четириръбести, силно разклонени от основата. Листата са срещуположни, с къси дръжки, венчето е бяло, розово или лилаво. При узряване плодът се разпада на 4 орехчета, цъфти през лятото. Във фитотерапията се използват цъфтящите връхни части на растението. Градинската чубрица се отглежда успешно в градините из цялата страна.
  • Гръмотрън: билката е от семейството на многогодишните тревисти, бодливи растения. Стеблото е високо до 70 сантиметра с голям брой бодли. Долните и следните листа са триделни, а горните- прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени. Използват се корените, събрани през есента, след узряване на плодовете. Билката расте из цялата страна по сухите, тревисти и песъчливи места, по бреговете на реките, до 1500 метра надморска височина.
  • Драка: бодлив храст със силно разклонено от основата стебло. Цветовете на билката са  дребни, жълтозелени, събрани в пазвен грост. Плодът е суха, полусверична неразпоклива костилка. Цъфти от юли до септември а плодовете узряват от юли до октомври. За лекуване на болести се използват плодовете на драката. Расте по скални и каменисти склонове, навлиза и в разредени дъбови гори. Среща се почти в цяла България до към 600 м надморска височина.
  • Евкалипт: вечнозелено дърво, високо около 50  до 70 метра. Народната медицина се използват листата и полученото от тях етерично масло. Отглежда се в области със субтропичен топъл климат из Средиземноморието, по кавказкото черноморско крайбрежие. Родината на евкалипта е Австралия. Поради съдържанието на етерично масло евкалиптът има антисептично, анистетично, противовъзпалително и съдосвиващо действие.
  • Ефедра: храсти или ниски дървета. Стеблата са със зелени, фотосинтезиращи разклонения. В медицината се използват стръковете, което се берат по време на цъфтежа. Билката дължи лечебните си качества на съдържащия се в нея ефедрин. Внимание! Ефедринът съдържащ се в растението възбужда нервната система и може да предизвика безсъние, треперене на крайниците и сърцебиене. Не бива да се употребява от лица, страдащи от високо артериално заболяване атеросклероза и други.
  • Женшен: многогодишно тревисто растение, по форма по някога напомня на човешка фигура. На китайски женшен означава „ с форма на човек” от там идва и названието на растението. За лечение се използват корените, изсушени и стрити на прах. Вирее в Китай и Корея, където и се отглежда. Култивира се в Кавказ, Украйна и други райони на Русия.
  • Жълт кантарион: многогодишно тревисто растение, високо 30- 100 сантиметра, наземната част се събира в началото или във времето на цъфтенето. Чрез отрязване на облистените стебла с цветовете и пъпките на около 20 сантиметра от върха. Не трябва  да се събират прецъфтели стръкове. Среща се из цялата страна по тревисти места. Има данни, че растението си взаимодейства с голям брой медикаменти. Ако приемате някакво лекарство в това число и орални контрацептиви. Посъветвайте се с лекар преди употребата на тази билка. Известни са и други странични ефекти като стомашно- чревни разстройства, умора и безпокойствие.
  • Жълт смил: многогодишно сиво- зелено до сребристо сиво, влакнесто тревисто растение. Стеблата се прави или възходящи, високи до 30 сантиметра, разклонени само в зоната на съцветията. Използват се цветните кошнички на растението. Среща се по песъчливи, каменисти и тревисти райони. Внимание! В някой държави по света се използват препарати, приготвени от действащите вещества на растението. Те са слабо токсични, то при продължителна употреба могат да предизвикат жлъчен застой в черния дроб и да смутят храносмилането, като затруднят изпразването на стомаха и червата, затова следва лечението с билката да се провежда с паузи.
  • Жълта тинтява: многогодишно тревисто растение с месесто дебело коренище. Цъфти през юли и август. В България са разпространени още 13 вида тинтява, някой от които могат да се използват вместо жълтата тинтява самостоятелно, или в комбинация с други горчиви растения. Във фитотерапията се използва коренът който се вади през есента, и веднага се изсушава за да не ферментира тъй като съдържа значително количество захари (около 20 %) расте по влажни каменливи склонове и скални полянки към горната граница на гората най често между 1600  и 2200 метра надморска височина.
  • Змийско мляко: многогодишно тревисто растение, съдържащо гъст оранжев млечен сок. Стеблото е синкаво, разклонено, голо или със разсеяни меки власинки. Внимание! Отровно! Използва се както надземната така и подземната част на растението и пресният сок от него. Расте по каменливи, влажни, сенчести места, покрити със храсталаци, из разредени гори до към 1500 метра надморска височина. Цъфти от май до юли. Внимание! Лечението трябва да се провежда само при предписание и наблюдение от лекар, тъй като растението е  силно отровно! Всякакви рецепти в домашни условия са рисковани. Билката се приема само след препоръка и под професионално наблюдение.

 Продължение …

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – Г – З

  1. Pingback: Кратък азбучник и описание на най-популярните и ефективни билки – А – В

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *