ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Боли ме кръста – от какво?

Не е задължително да сте в напреднала възраст, за да имате проблеми с кръста. Някои забелязват проблема при редовните си физически упражнения, други – при елементарни опити да си завържат връзките на обувките. Спортуването също не ни гарантира безболезнено навеждане. Напротив, пресилването може да предизвика или да задълбочи проблема. Трудното навеждане засяга и двата пола, но се среща по често при мъжете. Ето част от по-важните причини.

  • Преумора: ако сте стояли прекалено дълго прави, логично е да сте претоварили кръста си. Когато обаче при обичайни натоварвания кръстът започне да ви боли и болката се засилва при сядане или навеждане напред, вземете мерки. Ограничете тежките физически натоварвания.
  • Шипове: с възрастта се отлага калций по кос­тите, при израстъците на прешлените – шипове. Резултатът е болезнено ограничение на движе­нията. Лечението е консервативно и оперативно. Необходима е рентгенова снимка и консултация с ортопед.
  • Прищипване на гръбначните нерви – дискова херния: болката е силна, отклонява се към хълбо­ците и краката, обикновено е от едната страна, но може и да е симетрична. Консултирайте се с невролог още при първите затруднения в движени­ето. Не се оставяйте в ръцете на чакръкчии.
  • Възпаления на ставите: артрозите протичат с болка и ограничение в движението. Кръстът може да пострада при простуда, при някой вирусни забо­лявания, особено в по-напреднала възраст. Помагат пиенето на аспирин, други противовъзпалителни, които щадят стомаха, загряващи компреси.
  • Наднормено тегло: най-баналната причина за трудно навеждане, особено при мъжете, е наднормено тегло и мастна тъкан в областта на кръста. Най-ефикасни са диетите. При хронична исхемична болест на сърцето рязкото навеждане може да повиши риска от инфаркт. Преглеждайте се периодично при кардиолог.
  • Травма: удари в областта на кръста също могат да затруднят движенията. В зависимост от засегнатите тъкани – мускули, кости, стави, сухо­жилия, кръвоносни съдове, травмите преминават за различно време. В първото денонощие от трав­мата е добре да слагате ледени компреси, след това – само топли, за да се разнесе евентуалният оток, който пречи най-вече на движението.
  • Неудобно легло: меките и отпуснати пру­жини на кушетката или дивана са изключително вредни, особено за хора с вече сериозни проблеми с кръста.
  • Болки в бъбреците: остри и хронични възпа­ления в бъбреците, камъни 8 тях водят до болка и ограничени движения. Консултирайте се с нефролог.
  • Ниско кръвно налягане: понякога не можем да се навеждаме напред заради силно главоболие, предизвикано от рязко спадане на кръвното. Ме­рете го редовно.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Боли ме кръста – от какво?

  1. Pingback: Мануален терапевт Теодор Вълков: Болките в гръбнака са болестта на младите! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *