Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Винаги ли синините по тялото са белег на травма ?

Непрекъснато ми се появяват синини по тялото, а не помня да съм се удряла. На какво може да се дължи това?

Радка Станимирова – Казанлък

Синините по тялото невинаги са белег на някакво заболяване или трав­ма. Понякога се случва човек случайно да забележи синьо петно по кожата си, без да е наясно за причината. При някои хора това става много по-често. Синините са често и напълно нормално явление при хора с крехки капиляри. При жените се срещат по-често, отколко­то при мъжете.

Причината е, че дамите имат по- рехава съединителна тъкан. При хората със светла кожа спуканите капиляри са по-често явление в сравнение с тези, които имат тъмен тен. Възрастните жени и мъже също се сблъскват сравни­телно често с този проблем. Това се получава като странична реакция и при пациенти, приемащи кортикостероиди при определени болести. Но тъй като тази реакция не застрашава живота на човека, приемането на кортикостероидите не трябва да се спира.

ВНИМАНИЕ!

Заболяване или прием на определени меди­каменти също могат да станат причина за появата на синини. Това може да се случи на много от болните, които имат сърдечносъ­дови проблеми – абсолютна аритмия, клати операции или при приемането на лекарства, които намаляват , способността на кръвта да се съсирва.

Предозирането на тези лекарства може да причини кръвоизливи. Затова при поява на такива синини пациенти­те трябва да се обърнат към специа­лист.

Съществуват две,основни групи кръвни заболявания, който също водят до кръвоизливи. Първата група са бо­лестите с нисък брой тромбоцити. Те са кръвни клетки, които отговарят за съсирването на кръвта и намаляването им може да причини кръвоизливи по ко­жата. Тези синини достигат площ кол­кото човешка длан и не са така добре ограничени както синините от удар. По-опасните кръвоизливи се причиняват от болести, свързан увеличен брой тромбоцити. Ако кръвоизливът е по ръ­цете или краката, много рядко се стига до сериозен проблем. Ако обаче са засег­нати вътрешни органи, обикновено се прави операция, а може да се стигне и до фатален край за пациента.

Някои хора много по-често от ос­таналите страдат от кръвоизливи от носа, дори да нямат травми или високо кръвно налягане. Това не трябва да ви плаши, фактът, че имате по-тънки капиляри, по-тънка съдова стена дори може да ви помогне в решаващ момент. В минути на силна стресова ситуация кръвоносните съдове в носа могат да се превърнат в отпушваща, буферна зона. Така кръвоизливът може да настъпи в носа вместо в мозъка.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *