Винаги ли синините по тялото са белег на травма ?

Непрекъснато ми се появяват синини по тялото, а не помня да съм се удряла. На какво може да се дължи това?

Радка Станимирова – Казанлък

Синините по тялото невинаги са белег на някакво заболяване или трав­ма. Понякога се случва човек случайно да забележи синьо петно по кожата си, без да е наясно за причината. При някои хора това става много по-често. Синините са често и напълно нормално явление при хора с крехки капиляри. При жените се срещат по-често, отколко­то при мъжете.

Причината е, че дамите имат по- рехава съединителна тъкан. При хората със светла кожа спуканите капиляри са по-често явление в сравнение с тези, които имат тъмен тен. Възрастните жени и мъже също се сблъскват сравни­телно често с този проблем. Това се получава като странична реакция и при пациенти, приемащи кортикостероиди при определени болести. Но тъй като тази реакция не застрашава живота на човека, приемането на кортикостероидите не трябва да се спира.

ВНИМАНИЕ!

Заболяване или прием на определени меди­каменти също могат да станат причина за появата на синини. Това може да се случи на много от болните, които имат сърдечносъ­дови проблеми – абсолютна аритмия, клати операции или при приемането на лекарства, които намаляват , способността на кръвта да се съсирва.

Предозирането на тези лекарства може да причини кръвоизливи. Затова при поява на такива синини пациенти­те трябва да се обърнат към специа­лист.

Съществуват две,основни групи кръвни заболявания, който също водят до кръвоизливи. Първата група са бо­лестите с нисък брой тромбоцити. Те са кръвни клетки, които отговарят за съсирването на кръвта и намаляването им може да причини кръвоизливи по ко­жата. Тези синини достигат площ кол­кото човешка длан и не са така добре ограничени както синините от удар. По-опасните кръвоизливи се причиняват от болести, свързан увеличен брой тромбоцити. Ако кръвоизливът е по ръ­цете или краката, много рядко се стига до сериозен проблем. Ако обаче са засег­нати вътрешни органи, обикновено се прави операция, а може да се стигне и до фатален край за пациента.

Някои хора много по-често от ос­таналите страдат от кръвоизливи от носа, дори да нямат травми или високо кръвно налягане. Това не трябва да ви плаши, фактът, че имате по-тънки капиляри, по-тънка съдова стена дори може да ви помогне в решаващ момент. В минути на силна стресова ситуация кръвоносните съдове в носа могат да се превърнат в отпушваща, буферна зона. Така кръвоизливът може да настъпи в носа вместо в мозъка.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.


Публикувано в категории: Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Изкривяване на палеца на крака навън (ганглион, „мъртва кост“)

По природа ходилото е най-широко в областта на основните стави на пръстите на краката и големият пръст сочи напред.

Злополуки и наранявания

Обикновено сълзите отстраняват от окото прах, сажди и малки чужди тела.

Храни и витамини за здрава и сияйна кожа (2)

Витамините от В-групата са важно условие за кондицията на кожата. Всички те са необходими в комплекс. Витамин В1 се бори с преждевременното стареене на кожата, В2 е важен за хубавия тен. Недостигън на В6 провокира дерматити, В9 намалява вредното въздействие на външните фактори върху кожата.

Храни и витамини за здрава и сияйна кожа (1)

Кожата ни се нуждае от постоянни грижи: не е само въпрос на визия, а и на съхранено здраве. Заблуда е, ако си мислим, че грижата се изчерпва с почистването й, с поддържането чрез лосиони, маски и кремове. Изключително важно е храненето на кожата отвътре!

Кубински пробив в съдовото лечение

Над 5000 пациенти в Куба изпитаха положителните ефекти от лечение на съдови заболявания чрез стволови клетки.

5 неща, които трябва да знаете за хематомите

В своята най-проста основна форма хематомите са синини.

Яжте ананас за укрепване на костите!

Ананасът е известен като царя на плодовете. В миналото той е бил достъпен само за местните жители на тропиците и богатите европейци.

Меню без захар = сияйна кожа

Красивата, като осветена отвътре кожа може да стане реалност, ако рязко намалите потреблението на захар.

Ето как може да се спаси една отрязана ръка!

Там лекарите предприели необичаен ход. Те обработили осакатената ръка, за да не се развие някаква инфекция. Отрязаната част пък “монтирали” в единия от глезените на жертвата.

Душ с витамин С спасява от пърхот и екземи

Здравословният витаминозен душ се продава онлайн и струва от 35 до 125 долара. Създателите на филтъра твърдят, че чрез въпросната приставка кожата и косата изглеждат свежи и здрави през цялата зима.

Стратегия „анти студ” или как да запазим кожата си през зимата?

Първите тръпки на зимата със студения вятър, влагата, студа и снега, се оказват жизнено важни за епидермиса ни, особено когато е чувствителен. Ето няколко жеста, които могат да го спасят.

Парадокс: хлорираната вода подмладява!

Хлорираната вода блокира процесите на саморазрушение в клетките, които са свързани с различните възпаления. Така се предотвратяват възможни инфекции и по-тежки състояния, коментират учени от Станфордския университет.