Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С възрастта болките в гърба се превръщат в истинско ежедневно мъчение

От такива болки се оплакват 60 на сто от хората

Здравейте, наистина ли гимнастиката може да помогне при постоянни болки в гърба?

Красимира Колева – Смолян

Мерките за пре­одоляване и пре­дотвратяване на болката в гърба са част от грижите за поддържане ма оп­орно-двигателните функции на тялото и доброто самочувст­вие. Когато гърбът не ни боли, това е признак за нормално функциониране на вътрешните органи и системи. От болки в гърба се оплакват над 60% от българи­те. Първите симптоми се появяват на 20-годишна възраст. Болките в гърба са признак за ниска или намалена двигател­на активност. Тонизираните и развити мускули на гърба имат функцията да поддържат гръбначния стълб. Когато мускулите са слаби, върху гръбначния стълб пада цялата тежест на тялото и натоварване при движението. Получава се свиване на гръдния кош, което вло­шава кръвообращението. В следствие на това процесите на обмяната на веществата също се забавят.

Липсата на развита мускулатура на гърба води до притискане на нервните окончания, което е свързано и с оплак­вания от болка в гърба.

Единственото правилно решение за предотвратяване появата на бол­ка в гърба е развитието на добра и стегната мускулатура в тази част на тялото.

Преди да се пристъпи към физически режим за активизиране и тонизиране на мускулите, трябва да се спазят три важни условия, за да се предпазим от травма:

Процесът на физическо натоварване трябва да е постепенен

Необходимо е комплексът от упражнения да е индивидуално съобразен според състоянието на мускулатурата и физическата подготовка.

Изпълнявайки гимнастиката за гърба, не трябва да чувствате дискомфорт или да усещате болка. Наличието й е признак за неправилно изпълнение или погрешно подбрано упражнение.

Важно е физическата програма да се изготви от опитен специалист. Първоначално се цели укрепване на мускулите на гърба с леки упражнения. Това ще осигури правилно положение на гръбначния стълб. После се въвежда комплекс за по- добра подвижност на ставите.

За специалиста е Важно да получи медицинска информация за състоянието на гърба – наличие на заболявания, коя точно част на гърба е засегната, за да изгради правилно физическата програма според индивидуалния случай.

Има състояния, при които физическото натоварване трябва да се избягва или да е минимално.

Гимнастиката започва с раздвижване, за да се осигури загряване на мускулите и съответно подготвянето им за по-голямо натоварване. Следващ етап е разтягането и постигане подвижност на ставите. Не се използва сила. Упражненията се изпълняват бавно и плавно. Специално внимание се обръща на подвижността на гръбначния стълб. След време упражненията допринасят за подобряване на силуета и подсилване на мускулите, които подпомагат опорната функция на гръбначния стълб.

ВНИМАНИЕ!

  • За да се постигне търсеният ефект, необходимо е да се отделят около 15 минути всеки ден упражненията. При редовно изпълнение на комплекса се получава декомпресия и разтягане на гръбначния стълб, при което натискът върху нервните окончания отслабва.
  • С подобряване на гъвкавостта на гръбначния стълб, освен, че се елиминира болковата симптоматика, се отстранява и типичната тромавост и скованост на тялото, които „вървят ръка за ръка“с наличието на болка в гърба и кръста. Започва да се наблюдава лекота в придвижването. Тъй като развитите и тонизирани мускули на гърба от немат част от натоварването на гръбначния стълб, се осигурява и по-продължителна издръжливост при натоварване на гърба в продължение на деня. Подобрява се кръвообращението на органите в гръдния кош.
  • Ускоряването на процеси на обмяна на веществата имат положително въздействие и върху образуването на костна и хрущялна тъкан, което предпазва от дегенеративни процеси на гръбначния стълб.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “С възрастта болките в гърба се превръщат в истинско ежедневно мъчение

  1. Pingback: Как се лекуват болките в кръста и гърба? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *