ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Причини за запек при децата

Кърмачетата и децата със запек се третират по различен начин в сравнение с възрастните, тъй като модела на изхождане се променя от раждането до достигане на възраст от 3 – 4 години. По-голямата част от децата със запек нямат медицинско заболяване или проблем причиняващ запек. Рядко се случва определено заболяване да причинява на бебета и деца значителни проблеми с изхождането.

Много неща могат да допринесат за запек:
1.  Най-честата причина при деца над 18 месеца са тяхното умишлено избягване на тоалетната (по различни причини). На пример, малките деца често са така захласнати в играта си, че нямат време и търпение, за тоалетни паузи.

2. В училище може да бъде свързано с липсата на уединение или чистотата на тоалетните.

3. Детето може да е имало болезнено или неприятно преживяване, което да го кара да избегва тоалетната. С течение на времето, мозъка се научава да игнорира многократното настояване на дебелото черво да посети тоалетната. Докато изпражненията остават в дебелото черво, то ще абсорбира водата от изпражненията, което ги пари твърди и сухи. Това е още по-трудно и по-болезнено, което кара детето да продължи „да стиска“.

4. Промени в диетата или друг хранителен режим също засяга дефекацията. При възрастните е доказано, че диета богати на фибри подобрява функцията на червата. При децата обаче е точно обратното – причинява запек. Кърмачета и деца, които ядат добре балансирана храна обикновено не страдат от запек.

5. Кърмените бебета по принцип имат повече изпражнения на ден. Техните изпражнения се различават по честота в сравнение с изкуствено хранените бебета. Например, кърмените бебета произвеждат около 5-40 изхождания на седмица, докато изкуствено хранените бебета са с 5-28 изхождания на седмица. Промяната на вида мляко също може да предизвика запек.

6. Тийнейджъри и малки деца, които ядат много захар и десерти са склонни към трудно изхождане.

7. Всички интензивни промени при детето като заболявания причиняващи висока температура, превръщайки се прикован към леглото, по-малко хранене или дехидратация, може да намали честотата на изхождане или може да втвърди изпражненията.

8. Редица медицински нарушения може да доведат до хроничен запек.

8.1. Хипотиреоидизъм (намалена активност на щитовидната жлеза) е състояние, което причинява намалена активност на чревните мускули, заедно с много други симптоми. Всички новородени трябва да се изследват за хипотиреоидизъм, като част от другите задължителни тествания при новородените. Това състояние обикновено се диагностицира, когато бебето е много малко, но може да се появят в по-късна възраст.

8.2. Истински запек при бебета и деца, който съществува от самото раждане може да е причинено от болестта на Hirschsprung. В това рядко вродено състояние, един сегмент от дебелото черво няма клетки – ганглий (вид на нервни клетки). Засегнатото дебелото черво не може да получава сигнали от мозъка за да работи правилно. Повечето бебета със болестта на Hirschsprung показват симптоми в рамките на първите няколко седмици от живота си. Те могат да бъдат с поднормено тегло или малки за възрастта си. Също така е възможно да повръщат и да изхождат малки изпражение, които се описват като лентичка. Болеста Hirschsprung  като цяло по-често се среща при момчетата и при бебета със синдром на Даун. Ако имате съмнение за болестта Hirschsprung, трябва да заведете детето на специалист (гастроентеролог или детски хирург) за по-нататъшни тестове.

8.3. Диабета е често срещан медицински проблем, който се свързва със запек.

8.4. Промени в минерализацията на кръвта и електролитни нива (особено калций и калий) може да променят навиците на червата.

8.5. Въпреки че повечето симптоми на отравяне с олово следва да бъдат по-очевидни, децата с редовно излагане на олово може да имат запек.

8.6. Муковисцидозата причинява запек при деца по много начини.

8.7. Деца с нарушения в нервната система (като церебрална парализа, умствено изоставане или проблеми с гръбначния мозък) често страдат от запек, защото те прекарват продължително време в едно положение, имат неправилно движение на дебелото черво или липсва координация на движещите се черва.

9. Някои лекарства могат да причинят запек при децата. Често срещаните причинители на запек са лекарствата без рецепта при простуди и против киселини. Антидепресанти, антиконвулсанти, лекарства при химиотерапия, силни обезболяващи (като кодеин) също могат да причинят запек.

10. Други възможни причини за запек са депресията, Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или сексуално насилие.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *