Рискови фактори за уголемено сърце

Състоянието на уголемено сърце се нарича кардиомегалия. Тя е резултат от отслабване на сърдечния мускул. Функцията на сърдечния мускул е да изпомпва кръв и кислород в организма. Това е огромно натоварване за мускулите на сърцето, тъй като изпомпва около 2000 литра кръв на ден. Когато тя става слаба или се повреди по някаква причина, то започва да работи много трудно за се да се поддържа притока на кръв в цялото тяло. Когато сърцето не е в състояние да извършва тази работа правилно сърдечния мускул получава разширения. Някои от честите признаци и симптоми на уголеменото сърце са затруднено дишане, неравномерен пулс, виене на свят, болки в гърдите, кашлица и др. Сърцето може да се разшири временно, когато тялото е стресирано. Разширението на  сърцето по време на бременност е често срещано явление и то се връща към нормалното си състояние след раждането на детето. Когато уголеменото сърце е хронично заболяване това вече може да е причина за безпокойство.

По долу са описани някои общи условия за здравето, които може да доведат до уголемено сърце.

Тези на които кръвното налягане е над 140/90 са склонни да развият уголемемено сърце.  При високо кръвно налягане, сърдечния мускул трябва да положи допълнително количество на натиск за да изпомпва кръвта.

При някои хора може да се получи уголемено сърце, след като са получили сърдечен удар. Това се случва в тези случаи, когато сърдечен удар е причинил спукване на сърдечния мускул. Този вид увреждане прави трудно изпомпването на кръвта.

Аритмия или нередовен сърдечен ритъм е състояние, при което сърцето не следва не следва нормалния ритъм и прави това твърде бързо или твърде бавно. При такова състояние сърцето не може да изпомпва кръвта ефективно.

Някои хора се раждат с някои структурни дефекти в сърцето, което може да доведе до увеличено сърце в по-късен етап от живота им.Това може да се случи при вродени сърдечни заболявания, които не могат да се лекуват.

Уголемено сърце може да се получи, когато едно лице страда от анемия в резултат на което се получава спад на нивото на кислород в кръвта.А когато има липса на кислород в кръвта сърцето трябва да изпомпва повече кръв за да отговаря на изискванията за кислород в организма.

Затлъстяването е друг фактор за уголемено сърце. Човек с по-голямо тегло има по-висок обем на кръвта и сърдечния мускул трябва да я изпомпва редовно. Това увеличава обема на работата на сърдечния мускул и го прави по слаб.Публикувано в категории: Болести и лечение » Мъжете и жените » Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Сърце и кръвообращение

Сърцето тупти неу­морно, от раждането до смъртта, сто хиляди пъти на ден, два и половина милиарда пъти в хо­да на един седемдесетгодишен живот.

Мъжка болест ли е меланомът?

Рисковете за силния пол са установени от британски медици от университета в Лийдс, информира medlinks.ru. Меланомът е злокачествен тумор на кожата, който се развива от пигментните клетки с меланин.

Закуската пази мъжкото сърце

Мъжете, които пропускат закуската, но похапват през нощта, са в повишен риск да развият исхемична болест на сърцето.

Предсърдното мъждене – още една от епидемиите на 21-ви век!

Предсърдното мъждене повишава риска от инсулт пет пъти. 75 на сто от пациентите в нашата страна са изложени на риск от мозъчен удар

Какъв риск от усложнения крият бабините рецепти при дискова херния и радикулит?

Когато говорим за заболявания на перифер­ната нервна система, каквито в случая са радикулитът, плекситът, невритът, ганглионитът, дисковата херния и т.н., трябва да раз­глеждаме проблема като съвкупност от причини и фактори, довели до конкретното заболява­не.

Хламиди водят до неразвиваща се бременност

• В повечето случаи ембрионът умира до 12-та седмица

Уголеменото сърце е риск за живота

Ангината и скарлатината причиняват разширяване на сърдечните камери. Освен, разбира се, класическата причина – хипертония.

Споровете с майката – причина за свръхтегло ?!

Лошите емоционални отношения с майките увеличават опасността техните деца впоследствие да станат жертва на затлъстяване. До такъв извод стигнали изследователи от Университета в Охайо.

Профилактичните прегледи – досада или разумна грижа за себе си

Оказва се, че доста хора никога не са посещавали личния си лекар, когато са здрави – за да си направят профилактичен преглед. А тази възможност би трябвало да се използва от всяко здравно- осигурено лице. Какво не знаем за профилактичните прегледи, задължителни ли са, как трябва да бъдем информирани и може ли личният лекар да ни откаже такъв преглед – това са въпросите, на които получихме отговор от Пресцентъра на НЗОК.

Доц. Д-р Стефан Денчев: 70 % от смъртните случаи се дължат на сърдечни заболявания!

Ранната диагностика е много важна, за да се избегнат усложнения като инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъч­ност, атеросклероза. Изпреварваща обаче трябва да бъде профи­лактиката на сърдечно­съдовите заболявания. Необходимо е да водим здравословен начин на живот, включващ все­кидневно движение. За болестите на сърцето ни разказа доц. д-р Сте­фан Веселинов Денчев, ръководител на Кли­ника по кардиология в Александровска болница – София, специалист по инвазивна кардиология, електрофизиология и интракоронарен ултраз­вук.

40 най-важни въпроса за рака при жените 2

Думата „рак” винаги предизвиква страх и тревога, макар че днес темата вече не е табу и медицината дава големи надежди. Да, възможно е човек да се пребори с болестта, но само като гледа истината в очите и приеме предложеното лечение. А най-добре е да се предпазим от нея по пътя на здравословния начин на живот. Прочетете тук отговорите на 40 въпроса, които всички жени си задават.

Какво е гинекомастия?

Вече споменахме, че е прието млечните жлези при мъжете да се наричат гръдни жле­зи. Те имат същата структура както и при жените, но са недораз­вити. Както млечните жлези при жените, така и гръдните жлези при мъжете имат рецепто­ри, които са чувствителни към действието на хормоните.