Home / Здравословен живот / Здравето след 50 / Как да се възстановим след кръвоизлив в мозъка?

Как да се възстановим след кръвоизлив в мозъка?

Основната цел на физиотерапията е да върне отново самостоятелността на човека. Това е дъ­лъг и мъчителен процес, с ежедневни упражнения за увеличаване на силата и издръжливостта. Един от ключовите неврологични възстановителни проце­си е мозъкът да се научи да разпознава здравите неврони и да образува с тях нова информационна верига. Този процес се нарича невропластичност. Има лекарства; които стимулират производство­то на нови неврони в мозъка и помагат на връзките между тях. Тези процеси създават плодородна мозъчна среда за възстановяване на двигателните функции след инсулт.

Лечението на инсулта е различно, в зависимост от това дали е предизвикан от тромб (исхемичен) или от кръвоизлив в мозъка (хеморагичен). Преди да предпише лечение, лекарят трябва с помощта на компютърна томография на главата или магнитен резонанс да установи типа на инсулта. После е необходимо да се проведат серия от изследвания за определяне на местонахождението на съсирека или кръвоизлива и да се оцени степента на мозъчно увреждане. Междувременно трябва да се провери кръвното налягане и дихателната способност. Първоначално лечението има за цел да възстанови кръвообращението. Колкото по-бързо се окаже медицинска помощ, толкова по-малко ще бъдат пораженията. Лечението при исхемичен инсулт зависи от разположението и причината за появата на съсирека.

Ако скоро след появата на първите симптоми се диагностицира инсултът, провежда се терапия с медикаменти, разтварящи съсирека. Но това не е съв­сем безопасно. При хеморагичен инсулт е абсолютно противопоказано.

ВНИМАНИЕ!

Приемът на аспирин или други съдоразширяващи средства също е възможна терапия. Но трябва да се има предвид, че аспирин не се препоръчва 24 часа след лечение с медикамен­ти, разграждащи съсиреци. Ако пациентът страда от диабет, се предписват и други лекарства. Обикновено високото кръвно налягане не се лекува веднага след инсулта, освен в случаите на високо систолично наляга­не (220 мм) и диастолично (120 мм).

Материалът е от в-к „Доктор”

СПРИ БОЛКАТА

Избрано за теб


One comment

  1. chicho mi ima kravo izlev na mozaka kak moje da go varnem kam jivota ima riskove za jivot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>