Как да се възстановим след кръвоизлив в мозъка?

Основната цел на физиотерапията е да върне отново самостоятелността на човека. Това е дъ­лъг и мъчителен процес, с ежедневни упражнения за увеличаване на силата и издръжливостта. Един от ключовите неврологични възстановителни проце­си е мозъкът да се научи да разпознава здравите неврони и да образува с тях нова информационна верига. Този процес се нарича невропластичност. Има лекарства; които стимулират производство­то на нови неврони в мозъка и помагат на връзките между тях. Тези процеси създават плодородна мозъчна среда за възстановяване на двигателните функции след инсулт.

Лечението на инсулта е различно, в зависимост от това дали е предизвикан от тромб (исхемичен) или от кръвоизлив в мозъка (хеморагичен). Преди да предпише лечение, лекарят трябва с помощта на компютърна томография на главата или магнитен резонанс да установи типа на инсулта. После е необходимо да се проведат серия от изследвания за определяне на местонахождението на съсирека или кръвоизлива и да се оцени степента на мозъчно увреждане. Междувременно трябва да се провери кръвното налягане и дихателната способност. Първоначално лечението има за цел да възстанови кръвообращението. Колкото по-бързо се окаже медицинска помощ, толкова по-малко ще бъдат пораженията. Лечението при исхемичен инсулт зависи от разположението и причината за появата на съсирека.

Ако скоро след появата на първите симптоми се диагностицира инсултът, провежда се терапия с медикаменти, разтварящи съсирека. Но това не е съв­сем безопасно. При хеморагичен инсулт е абсолютно противопоказано.

ВНИМАНИЕ!

Приемът на аспирин или други съдоразширяващи средства също е възможна терапия. Но трябва да се има предвид, че аспирин не се препоръчва 24 часа след лечение с медикамен­ти, разграждащи съсиреци. Ако пациентът страда от диабет, се предписват и други лекарства. Обикновено високото кръвно налягане не се лекува веднага след инсулта, освен в случаите на високо систолично наляга­не (220 мм) и диастолично (120 мм).

Материалът е от в-к „Доктор”


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Здравето след 50 » Здравословен живот » Любопитно

Автор

1 Коментар »

  1. chicho mi ima kravo izlev na mozaka kak moje da go varnem kam jivota ima riskove za jivot

    Коментар by DAQNA — 06.10.2014 @ 19:01

Напишете коментар


Още по темата

Безразборният прием на медикаменти вреди на черния дроб!

При тази болест в черния дроб се натрупва голямо количество мазнина, която предизвиква възпаление и клетките започват да загиват. Според една статистика всеки четвърти човек страда от неалкохолна стеатоза.

Какво трябва да знаете за инсулта:

Главният мозък страда от недостиг на кислород много повече от други органи в чо­вешкия организъм. Независимо, че съставлява 5-6% от масата на човешкото тяло, той има нужда от повече от 20% от кръв, преминаваща през сърцето.

Д-р Владимир КРИЛОВ: Две трети от инсултите могат да бъдат предотвратени!

Това са думи на д-р Владимир КРИЛОВ – член-кореспондент на Руската академия на науките и ръ­ководител на Клиника по неотложна неврохирургия. Предлагаме ви част от негово интервю, публикувано във в. „Аргументи и факти”.

Понякога аневризмата на мозъка „кротува” с години!

Преди около два ме­сеца у нас беше съз­дадено национално представителство на Европейския мозъчен съвет. Зав.-клиника­та по неврохирургия в болница „Пирогов” доц. Николай Габровски смя­та, че това ще даде на хората реална картина за мозъчните заболя­вания в България. Те са доста широк спектър и са свързани с депресия, безсъние, тревожност, главоболие.

Решаваща роля при инсулт има широката информираност

Така твърди проф. Иван Миланов, изпълнителен директор на болница „Св.Наум” в София. „Защото цялата организация се оказва безполезна, ако болният и неговите близки не разпознаят признаците бързо и не потърсят незабавно помощ – продължава да разяснява проф. Миланов. Не е нужно да имат медицинска подготовка.

Какво трябва да знаят близките на застрашените от кръвоизлив в мозъка?

Знаете ли, че в САЩ върви наистина социална реклама, която, забележете, е предназначена за най-малките и я пускат в прекъсванията между мултипликационните филмчета.